Innovatie & Strategie

Wetenschap
Kwantumcomputer

IBM: developers kunnen in 2023 kwantum- en traditionele computers combineren

IBM voorspelt kwantumcomputer van ruim 4.000 qubits in 2025.

Kwantumcomputer © Shutterstock Bartlomiej K. Wroblewski
11 mei 2022

IBM voorspelt kwantumcomputer van ruim 4.000 qubits in 2025.

IBM wil in 2023 tooling op de markt brengen waarmee ontwikkelaars taken kunnen uitvoeren met zowel kwantum- als traditionele computers. Daarnaast verwacht het bedrijf in 2025 een kwantumcomputer met meer dan 4.000 qubits te maken.

De aankondigingen staan in een herziene roadmap van IBM, schrijft Venturebeat. Daarop staat onder meer 'Serverless Quantum'. Dat is een architectuur waarmee werk kan worden toegewezen aan zowel traditionele als kwantumprocessoren. Ontwikkelaars kunnen delen van taken dus af laten handelen door klassieke CPU's, CPU's of quantum processing units (QPU's). Er zijn namelijk ook workloads die nog steeds beter door klassieke computers afgehandeld kunnen worden.

Het verdelen van het werk wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijke servicelaag die workloads efficiënt verdeelt. Volgens Jerry Chow, IBM fellow en directeur van kwantuminfrastructuur bij het bedrijf, is deze tooling een hulpmiddel om de wereld klaar te maken voor kwantum. Ook spreekt Chow over de toekomst van 'circuit knitting'. Daarmee is het mogelijk om grote problemen op te breken in kleinere taken voor kwantumcircuits. De resultaten die daar vervolgens uit komen, kunnen vervolgens weer samengebracht worden tot één resultaat.  

De bedoeling is dat de software Qiskit Runtime volgend jaar Serverless Quantum-mogelijkheden en opties als circuit knitting krijgt. 

4.000 qubits

De roadmap voorspelt verder kwantumcomputers met een groot aantal qubits. Een qubit is het equivalent van de bit in de kwantumcomputer, maar kan in tegenstelling tot een bit tegelijkertijd zowel 1 als 0 zijn. Daardoor kunnen veel meer berekeningen van een bepaald type tegelijkertijd uitgevoerd. Hoe meer qubits, hoe krachtiger de kwantumcomputer. 

Dit jaar verscheen al de Osprey, die uit 433 qubits bestaat. In 2023 moet de Heron-processor van 133 qubits verschijnen, gevolgd door de Flamingo-processor van 462 qubits in 2024. In 2025 verschijnt dan het pronkstuk: de Kookaburra van 4.158 qubits. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.