Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisarts krijgt hulp bij digitaliseren

Huisartsen hebben hun processen doorgaans al vroeg gedigitaliseerd. Patiëntendossiers worden elekronisch bijgehouden. Toch is duidelijk dat het niet hun kernactiviteit is en niet elke huisarts over uitgebreide IT-ondersteuning beschikt. Twee huisartsen met een passie voor IT hebben daarom - gesteund door de Landelijke Huisartsen Verening (LHV) - samen met een IT'er het initiatief genomen om de digitalisering van de huisartsenpraktijk naar een hoger plan te tillen.
doktor met pc

Zo'n drie jaar geleden startte de ontwikkeling van de ICT ladder, een instrument waarmee huisartsen het niveau van digitalisering van hun praktijk en de beveiliging van gevoelige data kunnen toetsen. De huisartsen Bart van Pinxteren en Hans Peucker uit de regio Utrecht ontwikkelden het online gereedschap samen met Rube van Poelgeest, medisch elektrotechnicus. Een jaar geleden kwam het gereedschap live. Maar de initiatiefnemers stuitten op het feit dat het voor huisartsen lastig is de volgende stap te maken.

Aangemoedigd door de eis van het ministerie van VWS dat in 2020 iedere patiënt online inzage moet hebben in zijn eigen dossier, hebben de drie besloten een platform te ontwikkelen dat de huisartsen moet gaan helpen de digitalisering naar een hoger plan te tillen. "Nog lang niet alle huisartsen hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid van een e-consult", legt Bart van Pinxteren uit. "Met de ICT-ladder kun je op een schaal van 0 tot 5 zien op welke trede je zit. Het is niet handig als je op trede 2 zit gelijk te proberen onderdelen van trede 5 te implementeren. Het platform dat we nu ontwikkelen, helpt de huisartsen met advies stap voor stap de ladder te beklimmen.""

De drie, verenigd in SpinDok, hebben vorige week een samenwerkingscontract getekend met Wididi, een specialist in het ontwikkelen van platformen. Het platform gaat zelf geen huisartsenautomatisering verzorgen maar heeft wel tot doel vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Basis ligt er al

Van Pinxteren: "Eigenlijk hebben we de basis van het platform al klaar, maar draait nu stand-alone als een serie complexe koppelingen van SurveyMonkey, Salesforce, CongaComposer dat uiteindelijk de resultaten geeft in de vorm van een Excel-sheet." Wididi moet dat proces in een online platform stroomlijnen en gebruiksvriendelijk maken. Het doel is het nieuwe hulpmiddel na de zomer beschikbaar te maken. "Vanwege de eis van het ministerie moeten we ook wel vaart maken. De AVG heeft voor huisartsen een aardverschuiving teweeggebracht. We denken dat deze nieuwe eis opnieuw voor een opschudding zorgt. Ik denk niet dat huisartsen het allemaal zelf moeten gaan uitvoeren, maar in combinatie met de zorggroepen waar ze onderdeel van uitmaken."

Sexiër en soepeler

Van Pixteren haalt zelf veel voeldoening uit het initiatief. "Het is leuk om te zien hoe je kunt helpen het allemaal soepeler te laten lopen. Het plaform moet iets wat vaak als lastig wordt gezien, leuker, sexyer en overzichtelijker te maken. Het is vergelijkbaar als met een bioloog door het bos lopen. Loop je alleen zie je vooral bomen. Als je met een bioloog loopt, zie je verschillende bomen, mossen en diertjes. Dat leert je de ogen openen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in