Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Ren Zhengfei

Huawei uit oorlogstaal, hekelt 5G-achterstand VS

Huawei herziet zichzelf om VS te weerstaan, dat achterloopt met 5G en daardoor straks ook met AI, claimt oprichter.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei © Huawei
13 augustus 2019

Huawei herziet zichzelf om VS te weerstaan, dat achterloopt met 5G en daardoor straks ook met AI, claimt oprichter.

Het Chinese telecombedrijf Huawei voert de komende drie tot vijf jaar een flinke herstructurering door om een 'onoverwinnelijk leger' te creëren dat de ban van de Verenigde Staten kan weerstaan. Ondertussen loopt dat Westerse land achter op het gebied van 5G, waar Huawei juist een voorsprong in heeft, zo schrijft Huawei-oprichter Ren Zhengfei in een uitgelekte interne memo. Daarin erkent hij flinke schade aan de consumentenactiviteiten van zijn bedrijf.

De Amerikaanse ban op apparatuur van Huawei houdt nog altijd aan, en internationaal beginnen andere landen ook meer en meer de Chinese leverancier te weren. Oprichter Ren Zhengfei uit oorlogstaal in een interne memo die is uitgelekt naar het Amerikaanse persbureau Bloomberg. De topman, wiens dochter eind vorig jaar is gearresteerd in Canada op verzoek van de VS, houdt zijn personeel een flinke verbouwing van het bedrijf voor.

'Twee kogels'

Grote, structurele veranderingen zijn nodig om de Amerikaanse sancties te doorstaan. Daarbij staat het voortbestaan op het spel van de consumententak voor smartphones, een cash cow voor Huawei. "Twee kogels die zijn afgevuurd op onze consumer business group hebben helaas de olietanken geraakt", stelt de topman. Bloomberg merkt op dat Ren hierbij geen details geeft over welke 'kogels' en hoe die zo'n fundamentele impact maken.

De 74-jarige oprichter van de grote telecomleverancier schrijft dat drastische maatregelen nu nodig zijn. Dit komt neer op het schrappen van activiteiten en bedrijfsonderdelen die onnodig of overtollig worden geacht. Het is nog niet bekend wat dit zoal omvat. De smartphone- en laptop-business van Huawei is hard geraakt door de Amerikaanse ban, die tech-giganten als Google, Qualcomm, Microsoft en Intel blokkeert om respectievelijk Android, ARM-processors, Windows en x86-processors te leveren aan het Chinese bedrijf.

5G als AI-motor

Ondertussen heeft Huawei wel een goede positie op het gebied van de volgende generatie telecomnetwerken: 5G. In zijn brief schrijft de oprichter dat zijn bedrijf er goed voor staat op dit gebied én dat de Verenigde Staten "niet de meest geavanceerde 5G-technologie gebruikt". Ook die claim wordt niet uitgelegd. Het zou volgens VentureBeat kunnen slaan op het combineren van 4G- en 5G-frequenties, wat sommige Amerikaanse telecomaanbieders doen. Het kan echter ook kritiek zijn op de marketingpraktijk om 4G te labelen als '5Ge'.

Volgens de Huawei-oprichter kan de 5G-achterstand van de VS leiden tot achterstand op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Strikt gezien is de snellere telecomtechniek mogelijk niet noodzakelijk voor AI-ontwikkeling, maar alomtegenwoordige connectiviteit van bijvoorbeeld sensoren kan wel veel meer data opleveren waar AI-algoritmes dan van kunnen leren. Ren stelt in zijn interne memo dat de flinke reorganisatie van het bedrijf absoluut in de komende drie tot vijf jaar moet worden afgerond.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.