Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Huawei

Huawei-topman beschuldigd van diefstal handelsgeheimen

Californische start-up wijst Huawei-top aan in zaak over diefstal chipstechnologie.

Chinese Huawei medewerker © Huawei Huawei
23 mei 2019

Californische start-up wijst Huawei-top aan in zaak over diefstal chipstechnologie.

Een Amerikaans chipsbedrijf beschuldigt een hoge Huawei-bestuurder ervan dat hij diefstal van handelsgeheimen heeft gecoördineerd. Hiermee slaat start-up CNEX terug naar de Chinese telecomreus die op zijn beurt door Huawei is aangeklaagd voor SSD-technologiediefstal. Volgens de Californische chipsfirma, mede opgericht door een voormalige Huawei-werknemer, zit één van Huawei's wisselende CEO's achter een samenzwering om bedrijfsgeheimen te stelen.

CNEX Labs, wat financiële steun geniet van de investeringsarmen van Dell en Microsoft, stelt in rechtbankdocumenten dat Huawei-topman Eric Xu verantwoordelijk is voor het opzetten en laten uitvoeren van een doelbewust plan om SSD-chipstechnologie te stelen. In 2017 is het Californische bedrijf echter al door Huawei beschuldigd van die misdaad. CNEX-oprichter Yiren 'Ronnie' Huang is in 2013 opgestapt bij Huawei en zou gepatenteerde technologie hebben meegenomen, plus veertien voormalige collega's hebben op oneigenlijke wijze meegelokt.

Escalerende zaken

De tegenbeschuldiging aan het adres van Huawei is al eerder gedaan, maar wordt nu aangevuld met het aanwijzen van Eric Xu als aansturende 'medeplichtige'. Xu is één van de wisselende CEO's van Huawei en zou met hulp van de Chinese Xiamen Universiteit de diefstal van CNEX' handelsgeheimgen op poten hebben gezet. Dit blijkt uit paperassen die de Californische start-up heeft ingediend bij de rechtbank, meldt de Wall Street Journal nu.

Juristen van Huawei erkennen dat Xu in de hiërarchische keten zat wat betreft het opvragen van informatie over CNEX, maar ontkennen dat het hier gaat om bedrijfsgeheimen en diefstal daarvan. Deze zaak staat op de rol om op 3 juni van start te gaan. Eerder is Huawei al beschuldigd van diefstal van handelsgeheimen bij T-Mobile. Dat betrof robottechnologie voor het testen van smartphones.

Ondertussen verkeert de Chinese telecomfirma internationaal in grote en groeiende problemen door de ban van de Amerikaanse president Trump. Amerikaanse bedrijven, maar ook een reeks toenemende bedrijven uit andere landen, staken hun leveringen van technologieproducten en componenten aan Huawei. De ban is officieel gebaseerd op verdenkingen van overheidsspionage door of via Huawei, maar daar is tot op heden nog geen enkel bewijs voor gegeven.

Chinese eis

Tegelijk met deze escalerende ban op Huawei speelt de handelsoorlog tussen de VS en China. Dat conflict loopt al enkele maanden en heeft geresulteerd in wederzijds opgelegde importtarieven. Huawei's oprichter Ren Zhengfei stelt dat zijn bedrijf slechts producten levert en dat het niets met politiek te maken heeft. Ondertussen verklaart de Chinese overheid dat het niet meer meedoet aan verdere handelsgesprekken voordat de Verenigde Staten hun 'foute acties' corrigeren. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel laten weten. Peking rept in een verklaring over gesprekken die gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 24 mei 2019 00:58

Heel wrang om te lezen:
"Peking rept in een verklaring over gesprekken die gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect."
Het zou hoopval geweest zijn als het hier ging over gesprekken met de Tibetaanse regering in ballingschap, de Dalai Lama, vertegenwoordigers van de onderdrukte Oeigoeren of de regeringen van Hong Kong of Taiwan etc. etc.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.