Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei speelt rol in uitstel handelsoorlog VS-China

De eerder groots aangekondigde nieuwe importtarieven voor Chinese goederen, waaronder ook veel ICT-apparatuur, zijn voor onbekende tijd uitgesteld. De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter laten weten dat hij aangekondigde importtarieven ter waarde van 200 miljard dollar (176 miljard euro) voor China heeft uitgesteld vanwege goede gesprekken.
onderhandelingen VS China
© White House
White House

Daarbij liggen ook de Amerikaanse beschuldigingen tegen Huawei op tafel over diefstal van intellectueel eigendom en schending van handelsembargo's.

Trump heeft kort voor zijn plots aangekondigde uitstel van de heffingen laten weten dat de beschuldigingen tegen Huawei onderdeel zijn van de onderhandelingen. Daarbij heeft hij aangegeven dat zijn regering ook gaat praten met Amerikaanse openbaar aanklagers en de procureur-generaal, over het lopende juridische onderzoek naar de handelspraktijken van Huawei. Die Chinese fabrikant van telecomapparatuur en smartphones wordt verdacht van verschillende misdaden. Daaronder diefstal van intellectueel eigendom van T-Mobile, en moedwillige schending van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Mar-a-Lago

De Amerikaanse president en zelfverklaard succesvol zakenman heeft nu ook een nieuwe top met de Chinese president Xi Jinping aangekondigd. Deze onderhandelingen zullen plaatsvinden in Trumps luxe club Mar-a-Lago, waar de officiële afspraken tussen de twee ruziënde landen worden vastgelegd. "We willen een overeenkomst die goed is voor beide landen", aldus Trump. "Als alles goed gaat, hebben we binnenkort groot nieuws."

"We hebben productieve gesprekken met China gevoerd over belangrijke zaken zoals bescherming van intellectueel eigendomsrecht, de agrarische sector en veel meer", zei Trump. "Aan de hand van deze gesprekken vertraag ik de tarieven die gepland stonden voor 1 maart." Het is nog niet bekend of er een nieuwe deadline is voor de invoering van de hogere heffingen waar Trump 

Vooruitgang volgens allen

De top met Xi gaat volgens Trump alleen door als beide landen progressie blijven boeken. De Chinese handelsdelegatie heeft aan staatspersbureau Xinhua ook laten weten dat er veel vooruitgang is geboekt in de gesprekken met de Verenigde Staten. De gesprekken gingen volgens de Chinezen over belangrijke onderwerpen.

Ondertussen verklaart Huawei dat Trump het bij het juiste eind heeft met uitspraken over concurrentie, in plaats van technologieblokkades, om mobiele telecommunicatie in de VS vooruit te helpen. Het gaat hierbij om de uitrol van 5G-netwerken, waarvoor de Chinese firma de grootste leverancier van infrastructuur ter wereld is. Overigens heeft president Trump daarbij ook gesteld dat hij zo snel mogelijk 5G- en '6G'-technologie in de VS wil. 6G bestaat nog niet en eventuele uitrol daarvan ligt nog vele jaren in de toekomst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in