Management

Security
Huawei

Huawei naar de rechter wegens FCC-verbod

'Verbod op gebruik overheidsgelden voor Huawei-apparatuur onwettig.'

© Huawei Huawei
6 december 2019

'Verbod op gebruik overheidsgelden voor Huawei-apparatuur onwettig.'

Huawei is een rechtszaak begonnen tegen de Amerikaanse telecomwaakhond Federal Communications Commission (FCC). Volgens de Chinese fabrikant van telecomapparatuur is een verbod van de FCC op het gebruik van overheidsgelden voor de aanschaf van Huawei-telecomapparatuur onwettig. Huawei vraagt een rechter nu om de maatregelen van de FCC terug te draaien. 

De FCC maakte in november bekend dat geld uit het Universal Service Fund (USF) niet langer gebruikt mag worden om apparatuur en diensten aan te schaffen van bedrijven die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. De FCC gaat over de toewijzing van het USF, dat jaarlijks uit zo'n 8 miljard dollar bestaat.

Onder meer apparatuur van Huawei wordt door de VS als bedreiging voor de nationale veiligheid gezien. Daarnaast is de eveneens Chinese fabrikant ZTE door het verbod getroffen. De apparatuur wordt in netwerken van providers in afgelegen gebieden in de VS gebruikt.

Mag de FCC dit wel?

Maar volgens Huawei is die maatregel onwettig. De fabrikant stelt dat er geen bewijs is dat het een bedreiging is voor de nationale veiligheid, en dat de FCC alle "feiten en bezwaren die Huawei en providers uit afgelegen gebieden hebben aangedragen" genegeerd heeft. 

Advocaat Glen Nager van Huawei zegt verder dat de FCC zijn boekje te buiten is gegaan met het verbod, omdat het helemaal geen beslissingen mag maken over nationale veiligheid. De waakhond mag daarom ook het gebruik van USF-subsidies niet aan banden leggen op basis van nationale veiligheidsoverwegingen. "De Commission heeft geen expertise of autoriteit op het gebied van nationale veiligheid", aldus Nager. 

Dat zou ook uit het ingestelde verbod blijken. "De beperking is gebaseerd op een fundamenteel verkeerd begrip van de Chinese wet en ondeugdelijke, onbetrouwbare en ontoelaatbare beschuldigingen en insinuaties, niet op bewijs." 

Zorgen nationale veiligheid

Huawei ligt in de VS al enige tijd onder vuur, vanwege zorgen om overheids- en bedrijfsspionage. De VS zijn bang dat de Chinese overheid apparatuur van Huawei misbruikt om te spioneren in de VS. Daarnaast zou Huawei zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal van intellectueel eigendom, omkoping en corruptie. De fabrikant heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. 

In Nederland geldt geen expliciet verbod op diensten en apparatuur van Huawei. Wel heeft de overheid onlangs bekendgemaakt meer eisen te stellen aan de uitrol van het 5G-netwerk, waardoor het voor Huawei moeilijker wordt om hier producten en diensten voor te leveren. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 09 december 2019 23:54

China moet om meerdere redenen worden gezien als vijandelijke natie. Dat hebben de Amerikanen beter door dan de Canadezen en Europeanen. China is er zelf ook niet wars van om haar markt af te sluiten, het monopoliseren van mijnbouw van bepaalde grondstoffen (bv. neodymium en wellicht ook litium) en meest recent: de verplichting voor overheidsorganisaties om over te gaan op Chinese apparatuur. Het is wel heel hooghartig van Huawei om misbruik te maken van Amerikaanse, democratisch verkregen wetten om z'n gelijk te proberen te halen. Wetende dat dit in het imperialistische, dictatoriale China absoluut ondenkbaar zou zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.