Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Huawei

VS 'subsidieert' Huawei-vermijding door telco's

Regering VS verruimt Huawei-ban met financiële pressie op telco's.

Chinese Huawei medewerker © Huawei Huawei
25 november 2019

Regering VS verruimt Huawei-ban met financiële pressie op telco's.

De Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC gaat telecombedrijven die apparatuur van Huawei of ZTE willen gebruiken, buitensluiten van overheidsfonds USF (Universal Service Fund). Daarnaast wil de FCC telecomaanbieders dwingen tot vervanging van systemen van die twee Chinese leveranciers, ook met het dwangmiddel van aanspraak (kunnen maken) op het USF. De telecomtoezichthouder verklaart deze nieuwe maatregel te nemen met het oog op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Daarbij verwijst voorzitter Pai naar een kritisch rapport over 5G van de EU, waarin echter geen namen van leveranciers zijn genoemd.

De Federal Communications Commission (FCC) gaat over de toewijzing van het USF, wat jaarlijks zo'n 8 miljard dollar te besteden heeft. Het is nu verboden om dat overheidsgeld te gebruiken voor de aanschaf van apparatuur en diensten van bedrijven die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, geeft de FCC aan in een persbericht over zijn formele besluit. De commissie heeft unaniem gekozen voor dit nieuwe beleid.

Huawei, ZTE nu, maar later meer?

Het besluit slaat nu in eerste instantie op de Chinese bedrijven Huawei Technologies Company en ZTE Corp. De FCC lijkt het echter niet bij die twee partijen te willen laten. De telecominstantie van de Amerikaanse overheid geeft aan dat ze een proces heeft neergezet voor het aanwijzen van additionele bedrijven die in de toekomst onder deze ban gaan vallen. Daarnaast heeft de FCC een regime opgezet voor certificering en auditing om te controleren of dit overheidsbesluit wel wordt nageleefd door telecombedrijven in de VS.

De FCC noemt Huawei en ZTE een gevaar voor de staatsveiligheid. De telecominstantie stelt nu ook een proces voor om bedrijven die al netwerkapparatuur van Huawei of ZTE gebruiken ertoe te bewegen om die apparatuur te vervangen. Telecom-aanbieders die dit niet doen, zouden dan hun recht verliezen om aanspraak te maken op het USF. Het zijn vooral kleinere telecomproviders in plattelandsgebieden die gebruikmaken van subsidies om hun netwerken aan te leggen.

'Verplichte spionagemedewerking'

Volgens de FCC verlangt de Chinese regering van Chinese bedrijven dat die samenwerken met veiligheidsdiensten om zo spionage mogelijk te maken. "Moderne communicatienetwerken zijn een integraal component van de Amerikaanse economie", stelt de FCC die daarbij vervoer, electriciteitsnetwerken, financiële markten en nooddiensten aanhaalt als voorbeelden van genetwerkte, kritieke sectoren. "Maar deze netwerken zijn kwetsbaar voor diverse vormen van surveillance en aanvallen die kunnen leiden tot uitval van dienstverlening en verlies van integriteit en vertrouwelijkheid van netwerkdiensten."

Naast de verdenking van overheidsspionage speelt er de kwestie van bedrijfsspionage. Huawei en ZTE hebben zich volgens FCC-voorzitter Ajit Pai schuldig gemaakt aan diefstal van intellectueel eigendom, omkoping en corruptie. De Amerikaanse politiek noemt Huawei en ZTE al langer een gevaar voor de staatsveiligheid. Nu veel telecombedrijven nadenken over de aankoop van apparatuur voor 5G-netwerken zien politici het als een goed moment om de Chinese bedrijven uit te sluiten. De FCC maakt zich zorgen over geheime backdoors in de systemen waar 5G-netwerken nu mee worden gebouwd.

Huawei ontkent alle beschuldigingen, al geruime tijd. Het Chinese bedrijf bepleit al langer zijn onschuld en zegt dat de maatregel alleen bedrijven en consumenten op het Amerikaanse platteland zal treffen.

EU-rapport

FCC-voorzitter Pai haalt in zijn eigen formele verklaring ook een kritisch rapport aan van de Europese Unie over 5G . In dat recente rapport wordt gewaarschuwd voor toegenomen securityrisico's door 5G, doordat dit aanvallers meer mogelijkheden geeft om toe te slaan. Daarbij worden echter geen namen van aanbieders genoemd die mogelijk backdoors in IT-systemen zouden kunnen installeren. Overigens linkt Pai niet naar de officiële EU-bron van dat 5G-rapport maar naar een exemplaar van die publicatie in een WordPress-uploadfolder van een schijnbaar willekeurige Amerikaanse site.

1
Reacties
Bop 05 december 2019 16:35

Maar Nederland blijft pappen & nathouden onder het motto 'Nou, we zien wel. Het zal toch wel meevallen?'

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.