Innovatie & Strategie

Infrastructuur
zendmast Huawei

Huawei heeft veel over voor 5G-aanleg in EU

Huawei wil zich onderwerpen aan EU-toezicht op zijn 5G-hardware en -werkzaamheden.

Chinese Huawei medewerker © Huawei Huawei
11 februari 2019

Huawei wil zich onderwerpen aan EU-toezicht op zijn 5G-hardware en -werkzaamheden.

De Chinese telecomgigant Huawei ondervindt toenemende druk en wantrouwen in Westerse landen. Het bedrijf verklaart nu bereid te zijn om uitgebreid te worden gecontroleerd door de Europese Unie wat betreft zijn apparatuur en activiteiten voor de aanleg van 5G-netwerken. De Verenigde Staten waarschuwt andere landen voor het gevaar van cyberspionage wat Huawei zou vertegenwoordigen. De firma zelf spreekt dit met klem tegen, en in Oost-Europa maar ook Duitsland speelt verdeeldheid.

Huawei staat open voor toezicht door de Europese Unie (EU) om de veiligheid van zijn telecomapparatuur te controleren en borgen. De Chinese netwerkreus wil cybersecurity als een technologische zaak en niet als een politieke kwestie laten behandelen, schrijft persbureau Reuters. Topman Abraham Liu, Huawei's hoofdvertegenwoordiger naar EU-instanties toe, verklaart in een speech dat het bedrijf nooit de belangen van klanten of landen heeft geschaad en dat ook nooit zal doen.

Toezicht, tests en tegenstand

Daarbij verklaart hij dat het bedrijf bereid is om toezicht en controles te ondergaan door alle Europese overheden, klanten en partners. Hij wijst er ook op dat er al veel tests zijn uitgevoerd door meerdere toezichthouders en telecomaanbieders. Toch leeft er groeiend wantrouwen jegens de Chinese leverancier van backbone-apparatuur voor mobiele breedbandnetwerken. De Verenigde Staten speelt daarbij een sleutelrol: het lobbyt bij landen om Huawei te weren.

Deze Amerikaanse campagne tegen de Chinese leverancier van telecomapparatuur loopt in Oost-Europa tegen wat weerstand op, schrijft de gerenommeerde Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal nu. Overheden in Oost-Europa worden verleid door investeringen vanuit China en zijn niet gelijk overtuigd van de Amerikaanse argumenten, dan wel zijn sceptisch over Amerikaanse belangen in deze kwestie.

Duitse 4G-schaamte

Ondertussen leeft er ook in Duitsland verdeeldheid over Huawei, meldt de Nikkei Asian Review. Een uitrol van Chinese telecomtech zou een fix zijn voor de schaamtevolle staat van de huidige mobiele infrastructuur in het land, maar zou de relaties met de VS onder druk zetten. Eind vorig jaar heeft de Duitse minister van Economische Zaken openlijk verklaard dat 4G in zijn land "een blamage' is. Berlijn verkeert nu in dubio over de keuze tussen Beijing en Washington, én staat onder tijdsdruk. De Duitse veiling van 5G-frequentie staat namelijk gepland voor mid maart.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.