Beheer

Security
Britse vlag

Huawei geweerd voor Brits hulpdienstennetwerk

Britten weren het Chinese Huawei van nieuw alarmnetwerk.

27 december 2018

Britten weren het Chinese Huawei van nieuw alarmnetwerk.

Het Chinese Huawei mag niet meedoen aan de ontwikkeling van een Brits communicatiesysteem voor hulpdiensten. De apparatuur van het bedrijf wordt geweerd uit het Emergency Services Network, meldt de krant The Sunday Telegraph. Het is de bedoeling dat honderdduizenden agenten en ambulancemedewerkers over een paar jaar een nieuw systeem hebben om veilig met elkaar en met meldkamers te communiceren.

Het nieuwe netwerk voor de Britse hulpdiensten wordt ontwikkeld door EE. Het moederbedrijf van die telecomaanbieder is British Telecom (BT) wat eerder al had besloten om te stoppen met het gebruik van Huawei-apparatuur op sommige netwerken. Het gaat daarbij om het kernnetwerk van BT, benadrukt het telecomconcern. Volgens BT blijft Huawei in de toekomst "een belangrijke leverancier buiten het kernnetwerk en een innovatiepartner" van het Britse telecombedrijf.

4 jaar vertraging

Dit lijkt nu dus niet van toepassing voor een netwerk zoals het nieuw te bouwen geheel voor politie en ambulances. Dat Emergency Services Network (ESN) is bedoeld voor 300.000 medewerkers van de hulpdiensten, hun voertuigen en meer dan honderd luchtvaartuigen, schrijft The Sunday Telegraph. Het ESN kost 2,3 miljard pond, omgerekend zo'n 2,5 miljard euro. Door het weren van Huawei loopt het project waarschijnlijk ongeveer vier jaar vertraging op. De kosten komen voor rekening van British Telecom.

Huawei kampt al met gedeeltelijke en algehele verboden in landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Die vrezen dat de Chinese overheid de apparatuur gebruikt voor spionage. Ondertussen zijn China en de VS verwikkeld in een handelsoorlog.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.