Overslaan en naar de inhoud gaan

HP-klanten hebben recht op compensatie voor inktblokkade

HP heeft een schikking getroffen met een Europese consumentenorganisatie voor het blokkeren van inktcartridges van derde partijen. De printerfabrikant steekt nu 1,35 miljoen euro in een compensatiefonds voor klanten die door een stilletjes doorgevoerde securitymaatregel ineens inktpatronen van derde partijen niet meer konden gebruiken. HP erkent in deze zaak geen schuld.
inktpatronen
© AG Connect
AG Connect

Deze affaire heeft HP al veel geld gekost. In de Verenigde Staten en Australië zijn eerder al schikking getroffen, somt Ars Technica op, en in Italië is een forse boete opgelegd. De Amerikaanse schikking van 2018 bedroeg 1,5 miljoen dollar, de Australische compensatie van datzelfde jaar was zo'n 100.000 dollar (voor 50 dollar per getroffen klant). De Italiaanse boete kwam neer op 10 miljoen euro. De nu bereikte schikking met Euroconsumers is echter niet voor alle Europese klanten.

Ook zakelijke printers

De compensatie waarvoor in totaal 1,35 miljoen euro opzij is gezet, geldt voor gebruikers in slechts enkele landen. Daarbij gaat het ook om bepaalde HP-printers, waaronder de kleinzakelijke OfficeJet-reeks. De landen zijn België, Italië, Spanje en Portugal. Klanten, waaronder - naast consumenten-  ook bijvoorbeeld mkb-ondernemers, kunnen compensatie claimen als zij specifieke HP-printermodellen hebben gekocht tussen 1 september 2016 en 17 november 2020. Details over de in aanmerking komende printermodellen zijn bij Euroconsumers te vinden.

Claims kunnen ingediend worden tot 6 maart 2023, met mogelijk nog een verlengingsperiode van drie maanden. Het gaat hierbij om klanten die zich ten tijde van hun aankoop niet bewust waren van HP's Dynamic Security. Die functionaliteit is door de printermaker doorgevoerd via een firmware-update, waardoor non-HP inktcartridges ineens werden geweigerd. Voorheen werkten die inktpatronen van derde partijen wel gewoon in HP-printers. Volgens de fabrikant dient deze inktblokkade om klanten te beschermen tegen vervalste cartridges en inkt van slechte kwaliteit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in