Management

Governance
china

Hoogste Chinese rechtbank roept op tot massale invoering blockchain

Alle transacties rechtbanken, financiële sector en overheid vastleggen.

31 mei 2022

Alle transacties rechtbanken, financiële sector en overheid vastleggen.

De hoogste rechters van China hebben opgeroepen om een groot aantal transacties te registeren met blockchain. Het gaat om intellectueel eigendom, huurcontracten en transacties in de diverse sectoren.

Het Chinese Volkshooggerechtshof wil volgens The Register dat blockchain wordt ingevoerd bij de Chinese rechterlijke macht, in de financiële sector en de overheid. Het gerechtshof heeft inmiddels zelf al 2,2 miljard items geregistreerd in een blockchain voor rechtbanken.

Het lijkt er volgens The Register op dat rechtbanken het zien zitten dat transacties op blockchain worden vastgelegd omdat zo bewijs bij rechtszaken gemakkelijk kan worden verkregen en kan worden geverifieerd, terwijl het aanleveren van documenten in aanloop naar grote zaken nu vaak veel geld kost.

Er is een advies gegeven met daarin 32 andere blockchain-initiatieven, die meestal betrekking hebben op het gebruik van blockchain om zo de efficiëntie van en het vertrouwen in de rechterlijke macht van het land te verbeteren. Ook moet het leiden tot meer samenwerking tussen blockchain-platforms. Dit maakt grootschalig onderzoek en verificatie mogelijk, waardoor bijvoorbeeld informatie over eigendomsregistratie en status van transacties een ‘basisbedrijfsprofiel’ kunnen geven.

Sociaal krediet

Zo wordt voor de overheid inzichtelijk wat de correlatie is tussen bedrijven, eigendommen van onroerende en roerende goederen en handel. Deze informatie komt volgens The Register ten goede aan een ‘toezichtsysteem’ op basis van gegevens en krediet, waarmee het nationale ondernemingsklimaat moet worden verbeterd.

Het vastleggen van transacties past dus naadloos in het Chinese systeem van ’sociaal krediet’, waarbij het gedrag van burgers wordt beoordeeld en de toegang tot bepaalde privileges of diensten kan beperken als een lage sociale kredietscore wordt geregistreerd. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.