Development

Blockchain
Hema gebruikt blockchain voor traceerbare koffieketen

Hema gebruikt blockchain voor traceerbare koffieketen

Alle 27 koffieproducten zullen via een app traceerbaar zijn tot de boer die de bonen heeft geoogst.

© CC0 - Pixabay.com Alexas_Fotos
20 april 2021

Alle 27 koffieproducten zullen via een app traceerbaar zijn tot de boer die de bonen heeft geoogst.

Winkelketen Hema gaat een blockchaintoepassing gebruiken om de toeleveringsketen van koffie te kunnen traceren. Het gaat om een oplossing van farmer connect. Hema is de eerste grote winkelketen die zich bij dit netwerk aansluit.

Het gaat om ongeveer 27 producten, zoals bonen, koffiepods en capsules die traceerbaar zullen zijn door de producten van farmer connect. Na het oogsten leggen koffiebonen doorgaans een ingewikkelde route af via coöperaties, exportbedrijven, vervoerders, importeurs, koffiebranders, distributeurs en winkelbedrijven. Al deze tussenhandelaren hebben hun eigen systemen waardoor de informatie over het product dat de consument in handen krijgt, vaak sterk gefragmenteerd is.

Volgens Hema is nu 70% van het assortiment traceerbaar. “Onze ambitie is om alleen koffieproducten aan et bieden met volledige traceerbaarheid”, aldus Lian Enting van Hema.

App met QR-code

Het initiatief farmer connect bestaat sinds 2019 en maakt gebruik van de blockchainoplossing van IBM Food Trust Foundation. De oplossing bestaat uit drie producten, namelijk Farmer id, connect hub en thank my farmer. De laatste is een app waarmee consumenten informatie kunnen krijgen over het product door een QR-code op de koffie te scannen. De consument krijgt dan niet alleen informatie over de koffie, maar kan ook in contact komen met de boeren die de koffie hebben geoogst.

Bij de introductie van het initiatief begin 2020 zei IBM dat door blockchaintechnologie alle partijen in de toeleveringsketen bij elkaar worden gebracht. “Daardoor wordt het uitwisselen en volgen van informatie en betalingen eenvoudiger en ontstaat meer vertrouwen. Het creëert een permanent gedigitaliseerde transactieketen die niet kan worden gewijzigd. Elke netwerkdeelnemer heeft een exacte kopie van de gegevens en toevoegingen aan de blockchain worden door het hele netwerk gedeeld op basis van het toestemmingsniveau van elke deelnemer”, aldus IBM.

Aan de ontwikkeling van het platform deden mee: Beyers Koffie, The Colombian Coffee Growers Federation (FNC), Itochu, Jacobs Douwe Egberts (JDE), The J.M. Smucker Company, Rabobank, RGC Coffee, Volcafe, Sucafina en Yara International.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.