Loopbaan

Carriere
Diploma

Hbo-opleiding bètatechniek geeft meeste kans op een diploma

Gevolgen sociaal leenstelsel niet van toepassing op de sector. 

Diploma studenten © CC0 - Pxhere.com Mohamed Hassan
4 februari 2020

Gevolgen sociaal leenstelsel niet van toepassing op de sector. 

Met een stijging van 4,9 procent van het aantal behaalde hbo-diploma’s ten opzichte van vorig jaar scoort de bètatechnieksector bijzonder goed. Vereniging Hogescholen maakt de cijfers bekend van de instroom, inschrijvingen en diploma’s in hbo-opleidingen dit jaar. In vergelijking met andere sectoren scoort de bètatechnieksector hier het hoogst.

In alle sectoren is een daling te zien in het aantal hbo-diploma’s dat afgelopen studiejaar werd uitgereikt, behalve in de bètatechniek- en kunstsector. Het aantal afgegeven diploma’s binnen de bètatechnieksector is zelfs toegenomen terwijl sprake is van een flinke algehele daling van 3,2 procent van alle behaalde diploma’s.

Meer inschrijvingen

Het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven voor een opleiding binnen de bètatechniek is dit studiejaar toegenomen met 1,7 procent. Van alle 464.281 studenten die zich dit jaar ingeschreven hebben voor een hbo-opleiding, deed 20,8 procent dit voor een bètatechnische studie. Het aantal studenten dat in september 2019 begonnen is aan een opleiding in de bètatechniek is 0,6 procent hoger dan in het vorige studiejaar.

Leenstelsel veroorzaakt daling

De stijging in het aantal gediplomeerde hbo-studenten bètatechniek is opvallend, omdat in andere sectoren juist een daling te zien is. Een verklaring voor deze afname is volgens Vereniging Hogescholen de invoer van het sociale leenstelsel enkele jaren geleden. Hierdoor is er een verminderde instroom van 3,2 procent in het aantal bachelorstudenten te zien. Het aantal behaalde associate degrees is daarentegen met 13,6 procent gestegen en de master degrees met 2,4 procent.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.