Beheer

Security
Virus

GWK Travelex getroffen door virus

GWK-systemen werken niet, websites offline gehaald.

2 januari 2020

GWK-systemen werken niet, websites offline gehaald.

GWK Travelex is getroffen door een schadelijk virus, waardoor systemen in de filialen van het bedrijf niet langer werken. Gebruikers kunnen online ook weinig doen via het bedrijf: uit voorzorg zijn bijna alle websites wereldwijd offline gehaald.

De aanval is door een woordvoerder van het Britse hoofdkantoor van GWK Travelex bevestigd tegenover RTL Z. Het virus lijkt al even aanwezig te zijn: volgens de woordvoerder wordt er sinds oudjaarsdag aan een oplossing gewerkt. 

De woordvoerder vertelt dat het er niet op lijkt dat er data verdwenen of aangetast is door het virus. Het onderzoek naar de aanval loopt echter nog. Het virus bleek wel dermate ernstig dat de websites van GWK Travelex offline zijn gehaald, om zo verdere schade te voorkomen. Een aantal sites zijn nog wel online, zoals die van Australië en de VS. Het is echter niet mogelijk om hier bestellingen te plaatsen. De Nederlandse website vertoont alleen een foutmelding.

Overigens is het in de fysieke locaties wel mogelijk om met contant geld te wisselen.

Van kastje naar de muur

Om wat voor soort virus het gaat en hoe groot de omvang van de aanval is, is niet duidelijk. RTL Z benaderde diverse Travelex-filialen, maar zij mogen van het hoofdkantoor geen uitspraken doen over de problemen. Het Nederlandse hoofdkantoor verwijst naar het Britse hoofdkantoor, wat ook het wereldwijde hoofdkantoor is. 

De Britse tak van GWK Travelex laat op Twitter alleen weten dat er IT-problemen zijn en dat er geen transacties mogelijk zijn via online platformen. 

GWK Travelex is een bedrijf met wereldwijd 1.400 kantoren. In Nederland heeft het bedrijf ongeveer vijftig vestigingen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.