Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote bedrijven zien Vista nog steeds niet zitten

Anderhalf jaar na de introductie van Windows Vista heeft nog steeds minder dan 10 procent van de grote bedrijven het – inmiddels niet meer zo nieuwe – besturingssysteem van Microsoft omarmd. En van die kleine groep heeft de meerderheid oudere versies van Windows, en dus niet de directe voorganger XP, afgedankt ten gunste van Vista. Het afgelopen halfjaar lijkt die stelling van Forrester overigens niet meer helemaal op te gaan, omdat ook het aandeel van Windows XP licht is afgenomen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Forrester-analist Thomas Mendel geeft zakelijk gebruikers deze tip: neem een voorbeeld aan chipfabrikant Intel – nota bene een van de belangrijkste zakenpartners van Microsoft, en heroverweeg of je Vista niet beter definitief links kunt laten liggen. De IT-afdeling van Intel kon geen overtuigende argumenten verzinnen om de migratie naar Windows Vista te maken, vertelde een anonieme bron binnen Intel aan de New York Times, kwam eind vorige week naar buiten. De lancering van de opvolger Windows 7 staat immers al over anderhalf jaar, in januari 2010, op de agenda.

Het onderzoek naar de desktop- en browseromgeving van circa vijftigduizend eindgebruikers in grote ondernemingen laat zien dat Windows XP in juni was geïnstalleerd op 87,1 procent van alle pc’s. In januari was dat nog 89,5 procent. Windows Vista kroop in dezelfde periode omhoog van 6,2 naar 8,8 procent. Het oude Windows 2000 begint langzaam uit het zicht te verdwijnen. In de eerste helft van dit jaar daalde het aandeel van ‘Win2K’ van 2,9 naar 2,2 procent.

Merkwaardig is verder de relatief sterke daling voor Linux die Forrester waarnam: een daling van 1,8 naar 0,5 procent tussen januari en juni. Het aandeel van Mac OS van Apple groeide in die zes maanden van 3,7 naar 4,5 procent. Desondanks raadt Forrester bedrijven aan uitsluitend applicaties voor Windows XP en Vista te ontwikkelen. “Vergeet de Mac tenzij je mikt op specifieke verticale markten waar het gebruik van de Mac overheerst. Windows XP en Vista zijn goed voor 91 procent van de besturingssystemen die in grote bedrijven worden gebruikt.”

Uit het onderzoek blijkt voorts dat bij de webbrowsers het aandeel van Internet Explorer anderhalf procentpunt is teruggevallen naar 77,6 procent. Firefox van Mozilla klom van 16,8 naar 19,4 procent. “Compatibiliteit met Firefox is verplicht”, concludeert Forrester dan ook. Apples Safari klom van 2 naar 2,4 procent en Opera hield stand op 0,4 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in