Management

Branche
boardroom

Grote bedrijven: digitaliseren belangrijker dan verduurzamen

Behoefte aan betere digitale dienstverlening.

© Shutterstock sirtravelalot
14 september 2021

Behoefte aan betere digitale dienstverlening.

Grote Nederlandse bedrijven vinden het net iets belangrijker om zich op digitaal vlak te verbeteren dan te verduurzamen. De topmanagers van 77 grote Nederlandse bedrijven hebben overwegend verbetering van het digitale aanbod als hun belangrijkste prioriteit aangegeven nu de coronacrisis op zijn retour lijkt. Dat deden ze in een onderzoek in opdracht van de zakenbank van ING, bij bedrijven met een jaaromzet van minimaal 250 miljoen euro.

Van de benaderde bedrijven gaf 70 procent aan dat digitalisering strategisch gezien nu het belangrijkst is. Ondernemingen willen bijvoorbeeld meer digitale diensten aanbieden, maar ook processen verbeteren, werken aan de cyberveiligheid en meer doen met data-analyse om zo de marketing te kunnen verbeteren. De coronacrisis heeft volgens de managers de digitalisering versneld.

Verduurzaming is tweede op het lijstje en 69 procent van de ondernemingen zegt sneller te verduurzamen sinds de coronacrisis. Het gaat daarbij vooral om het vergroenen van de gebruikte energie en het verminderen van afval. De bestuurders zien daarin onder meer kansen voor een verbetering van het imago en de mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren, stelt directeur Wholesale Banking Nederland bij ING Pim van der Velden. "Maar ook belangrijk is de vraag hiernaar van vermogensverschaffers zoals institutionele beleggers en private investeerders."

Verder is het opvallend dat de bestuurders de aanpassing van de bedrijfsactiviteiten door de veranderde vraag als belangrijker zien dan groei op nieuwe markten. Ook denken meer topmanagers aan overnames dan vorig jaar en verwachten minder van hen bedrijfsonderdelen af te stoten.

Op financieel gebied wordt het terugbetalen van uitgestelde belastingen als belangrijkste uitdaging genoemd.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 16 september 2021 00:02

Nog een reden erbij waarom digitaliseren niet zonder meer verduurzaming is: het gaat ten koste van (de aandacht voor) verduurzamen. En de reden om te verduurzamen blijkt ook nog grotendeels 'groen-wassen'.
Mede door de problemen met security, AI, en privacy is er alle reden om eens wat kritischer te zijn op digitaliseren en dit niet als een automatisme te zien en oplossing voor alles. Het is veel te gemakkelijk voor politici en bedrijfsleven om alles op alles te zetten om te digitaliseren en alles 'slimmer' te willen maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.