Innovatie & Strategie

Branche
groei

Groei IT-dienstverlening overstijgt algehele groei

Zakelijke dienstverlening groeit in Nederland, met IT-diensten op voorsprong.

stijgende lijn © CC0 Pixabay,  Geralt
2 september 2019

Zakelijke dienstverlening groeit in Nederland, met IT-diensten op voorsprong.

De omzet van zakelijke dienstverleners in Nederland is in het tweede kwartaal met 6,2 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. IT-dienstverlening is in diezelfde periode met 7 procent gegroeid. Dit becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu, waarbij het opmerkt dat de opbrengsten in de sector al sinds 2013 ieder kwartaal stijgen.

Onder andere IT-dienstverleners, accountantsbedrijven en administratief dienstverleners groeiden in het tweede kwartaal, meldt het CBS. Eenzelfde trend speelt bij uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars. Die laatste categorie, waar de opbrengsten met 5,8 procent groeiden, zette wel de laagste omzetstijging neer sinds de laatste drie maanden van 2016. De omzet van IT-dienstverleners is 7,0 procent hoger uitgekomen dan in het tweede kwartaal van 2018. Hetzelfde speelde in het eerste kwartaal van 2019. In het laatste halfjaar van 2018 lag de omzet ruim 8 procent hoger.

Zoektocht naar personeel

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening keken aan het begin van het derde kwartaal met meer vertrouwen naar de toekomst dan drie maanden eerder, aldus het CBS. Een groot probleem voor de sector blijft evenwel het vinden van voldoende geschikt personeel. Van alle ondernemers in de zakelijke dienstverlening zegt 35 procent belemmerd te worden door personeelstekort. Bovendien zit daar een stijgende lijn in. Volgens het CBS was dit percentage in de eerste zes maanden van dit jaar dit nog 33,9 procent. Van alle branches is het personeelstekort in de zakelijke dienstverlening het grootst.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.