Beheer

Security
datalek

Google’s verzwegen bug krijgt mogelijk dure staart

Datalek waarbij gegevens van 500.000 gebruikers blootlagen, heeft wellicht dure gevolgen voor internetgigant.

© Shutterstock
12 oktober 2018

Datalek waarbij gegevens van 500.000 gebruikers blootlagen, heeft wellicht dure gevolgen voor internetgigant.

Het besluit van Google om een datalek onder de pet te houden kan zomaar eens een dure grap worden voor de internetgigant. Door het zaakje in de doofpot te stoppen heeft Google mogelijk een oude schikkingsovereenkomst met de Federal Trade Commission geschonden, iets wat het bedrijf handenvol geld kan gaan kosten als de FTC de zaak daadwerkelijk oppakt.

De angst voor reputatieschade bewoog Google er in maart toe de ontdekking van de bug in het sociale netwerk Google+ niet bekend te maken, zo schrijft de Wall Street Journal. Ook vreesden de leidinggevenden binnen Google dat een bekendmaking van de bug een federaal onderzoek tot gevolg zou hebben. Het datalek bij Google+ gaf externe ontwikkelaars mogelijk tussen 2015 en afgelopen maart toegang tot de profiel- en persoonsgegevens van een half miljoen gebruikers.

De adviseurs vergeleken de mogelijke gevolgen van een bekendmaking van het lek voor Google met die voor Facebook ten tijde van het Cambridge Analytica-schandaal.

Schikkingsovereenkomst

Google heeft in 2011 een instemmingsbesluit voorgelegd gekregen én getekend, nadat de Federal Trade Commission – de partij die zich inzet voor consumentenbescherming- ontdekte dat de zoekgigant gebruikersgegevens verkeerd gebruikte in een eerder social-mediaproject genaamd Buzz.

Door de ontwikkelingen rondom Google+ rest dus de vraag of Google met het Google+-schandaal dit instemmingsbesluit heeft geschonden. Indien dit het geval is, kan de zoekgigant een boete verwachten die vele malen hoger is dan de 4,34 miljard boete die het van de EU kreeg voor machtsmisbruik met Android.

De instemmingsverklaring met de FTC schrijft namelijk voor dat er juiste voorspellingen van datagebruik en de effectiviteit van privacycontroles aan de gebruikers moet worden gegeven. Daarnaast moeten gebruikers via een opt-in iedere keer dat Google de gegevens op een nieuwe manier dan eerder aangegeven gaat delen met derden toestemming geven. Omdat het datalek wat in maart werd ontdekt deze regels weleens geschonden zou kunnen hebben, kan de hierop volgende boete voor Google flink oplopen.

Miljardenboete

Hoewel het onduidelijk is of de FTC daadwerkelijk over zal gaan tot het beboeten van Google, is wel duidelijk dat indien dit gebeurt, dit flink in de papieren kan lopen. Volgens het Amerikaanse Slate kan de uiteindelijke boete in dat geval zelfs oplopen tot 16 miljard euro.

Of de FTC daadwerkelijk overgaat tot het uitdelen valt nog te bezien. Volgens Slate word Google nu weliswaar door politici aan de haren bij het privacydebat rondom Facebook gesleept, maar is de FTC vooralsnog terughoudend met het uitdelen van een eventuele boete.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.