Beheer

Datamanagement
Facebook

Facebook: gegevens 87 miljoen mensen gedeeld

Eerder 90 dan 50 miljoen slachtoffers, waarvan 90.000 in Nederland.

5 april 2018

Eerder 90 dan 50 miljoen slachtoffers, waarvan 90.000 in Nederland.

Gegevens van zo'n 87 miljoen Facebookgebruikers, voornamelijk Amerikanen, zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica.

Dat heeft Facebook in een verklaring laten weten. Eerder werd op basis van schattingen nog gedacht dat het om data van ongeveer 50 miljoen mensen zou gaan.

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Facebook-topman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrijf zag ondertussen miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Ook hier slachtoffers

Facebook heeft gemeld dat tot 90.000 Nederlanders zijn getroffen door het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Het gaat hoofdzakelijk om mensen die bevriend waren met Amerikanen die een bepaalde app toegang hadden gegeven tot hun account. De data die is verzameld betreft namen en adressen, foto's, likes en de vriendenlijst. Slechts 28 Nederlanders logden zelf in via de app die data doorspeelde aan Cambridge Analytica, meldt het AD.

Speciale tool

Aanstaande maandag komt volgens Facebook een tool online waarmee gebruikers kunnen zien of ook hun data zijn buitgemaakt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.