Overslaan en naar de inhoud gaan

Google's ChatGPT-concurrent vanaf vandaag in Nederland

Ook Nederlanders kunnen voortaan gebruikmaken van Bard, de AI-chatbot van Google die een tegenhanger is voor het geruchtmakende ChatGPT en Microsofts Bing Chat. De dienst is vanaf donderdag beschikbaar in Nederland. Bard begrijpt opdrachten in het Nederlands en kan teksten schrijven in het Nederlands. Voor gebruik moeten mensen inloggen met een Google-account.
robot
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Met Bard wil zoekreus Google de concurrentie aangaan met ChatGPT van de Amerikaanse start-up OpenAI. Techreus Microsoft gebruikt OpenAI's onderliggende GPT-model voor zijn eigen AI-chatbot: Bing Chat. Bard is enkele maanden geleden in eerste instantie geactiveerd voor geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Deze AI-chatprogramma's kunnen vragen over een breed scala aan onderwerpen beantwoorden en teksten schrijven die zo logisch klinken dat het lijkt of ze door mensen zijn geschreven. Dat maakt zulke diensten populair maar ook omstreden. Bovendien zijn deze AI-toepassingen vatbaar voor 'hallucinaties'; ze kunnen dingen verzinnen, die dan logisch lijken.

Rechten en privacy

Naast feitelijke correctheid en de notie van baanbedreiging voor uiteenlopende beroepen en functies speelt er rondom AI-chatbots ook de juridische kwesties van intellectueel eigendom en privacy. Eerstgenoemde kwestie betreft rechten op het bronmateriaal waar de AI-bots op zijn getraind en of die content zomaar voor dat doel mag worden gebruikt. De tweede juridische kwestie betreft informatie van en over mensen die hun privacy kan aantasten als het wordt opgenomen in, gebruikt door en eventueel zelfs weer gedeeld wordt door AI-chatbots.

Google zegt nu dat het contact heeft gehad met privacytoezichthouders en dat het maatregelen neemt om gegevens van en informatie over mensen te beschermen. Verder waarschuwt het bedrijf in de voorwaarden voor Bard dat mensen er niet op moeten vertrouwen "voor medisch, juridisch, financieel of ander professioneel advies".

Nederlands plus 39 andere talen

Bard was de afgelopen tijd in drie talen beschikbaar: Amerikaans Engels, Japans en Koreaans. Daar komen nu meer dan veertig talen bij. Behalve Nederlands zijn dat bijvoorbeeld Arabisch, Deens, Fins, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Russisch, Hindi, Spaans en Turks.

Behalve Nederland zijn er ook 58 andere landen en gebieden waar Bard voortaan kan worden gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld Sint-Maarten, België, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Groenland en Vaticaanstad, maar ook de Zuidpool. Bard was al een tijdje beschikbaar op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint-Eustatius en in Suriname.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in