Management

Zakelijke software
eruit!

Google wisselt Oracle in voor SAP

Gevoelige aankondiging op een precair moment.

© CC0 - Pixabay PaliGraficas
6 april 2021

Gevoelige aankondiging op een precair moment.

Google's moederbedrijf Alphabet migreert al zijn financiën van Oracle naar een SAP-systeem. De wrijving tussen Oracle en Alphabet kan haast niet groter worden.

Formeel is het een puur rationele beslissing van het Alphabet-management. Het wisselen van een ERP-systeem is ook niet een beslissing die je even makkelijk neemt. Maar het nieuws opgepikt door CNBC, komt vrijwel tegelijkertijd met het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof een claim van 9 miljard dollar die Oracle moet innen bij Google, naar de prullenbak te verwijzen. Het gaat om een vergoeding over patentrechten die Oracle bezit op Javacode en die Google illegaal zou hebben verwerkt in het Android-besturingssysteem. Een lagere rechter had Oracle in het gelijk gesteld, maar het Hooggerechtshof draait dat besluit nu dus terug.

Maar er zit meer spanning tussen beide bedrijven. Oracle weigert al jaren om zijn software beschikbaar te stellen aan klanten van Google Cloud. Oracle heeft zelf een cloud waar het bedrijf de databasesoftware in host. Google kwam in 2019 toch aan de wens van een aantal klanten tegemoet door de Oracle-software beschikbaar te maken op bare metal instances, dus zonder Google-software. Die mogelijkheden zijn vorig jaar flink opgeschroefd. 

Pijnlijke tegenactie

Dat nu Alphabet zelf overstapt voor de financiële software van Oracle naar SAP omdat Oracle juist vorige maand in een conferencecall over de cijfers van het derde kwartaal, hoog van de toren had geblazen dat veel grote bedrijven en overheidsinstanties de overstap hadden gemaakt van SAP ERP naar Oracle Fusion.

Maar zoals de Google-woordvoerder verklaarde tegen ZDNet: Het heeft allemaal niets met elkaar te maken.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.