Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chiptekorten zorgen voor flink meer werk bij chipbedrijf Besi

Kort IT-nieuws van vandaag.

6 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Alphabets Waymo wil sneller innoveren met robotauto's via wissel in top

Waymo
© Wikimedia Commons - Grendelkhan

John Krafcik treedt terug als topman van Waymo, de divisie van techconcern Alphabet die zich bezighoudt met zelfrijdende auto's en zusterconcern van Google. Krafcik blijft wel aan als adviseur, maar geeft de dagelijkse leiding uit handen. Die gaat over naar Tekedra Mawakana, de huidige operationeel directeur en Dmitri Dolgov, de huidige technisch directeur.

Google begon in 2009 met de ontwikkeling van technologie op het gebied van zelfrijdende auto's. Later zette het die inspanning voort binnen een apart bedrijf dat de naam Waymo kreeg. Dat bedrijf begon eind vorig jaar met het aanbieden van zelfrijdende diensten zonder bestuurder in Arizona. Het bedrijf heeft vorig jaar bijna 2,3 miljard dollar opgehaald bij een reeks investeerders, durfkapitalisten en automobielbedrijven. Het was daarmee voor het eerst dat het fondsen van buitenaf toeliet.

Voordat Krafcik in 2015 de teugels als topman van Waymo in handen kreeg, bekleedde hij verschillende hoge functies bij onder andere Truecar en Hyundai Motor. Met de wissel aan de top, waar een veteraan uit de auto-industrie wordt vervangen door leidinggevenden met meer ervaring in technologie, kan Waymo zich meer concentreren op de ontwikkeling van ritten zonder bestuurder en andere toepassingen. Daarbij moet ook worden gekeken hoe er sneller inkomsten gegenereerd kunnen worden.

Mawakana werd in 2019 benoemd tot operationeel directeur bij Waymo. Ze had eerder in haar carrière leidinggevende functies bij AOL, Yahoo en eBay. Dolgov was sinds eind 2016 technisch directeur en bekleedde eerder rollen als ingenieur bij Google en onderzoeker bij het onderzoeksinstituut van Toyota. (ANP)


 

LG Electronics stopt met productie smartphones

LG-hoofdkantoor
LG hoofdkantoor © LG

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern LG Electronics gaat stoppen met de productie van smartphones en zich richten op andere projecten, zoals onderdelen voor elektrische auto's en slimme apparatuur voor in huis. LG wijst op de felle concurrentie op de markt voor mobiele telefoons en aanhoudende verliezen bij die activiteiten voor het bedrijf.

De productie zal per 31 juli worden beëindigd. LG behoorde tot een van de pioniers met smartphones met het besturingssysteem Android van Google, met het populaire model de LG Nexus. Het bedrijf had ooit een groot marktaandeel in de Verenigde Staten, maar heeft dat moeten inleveren aan rivalen als Apple en het eveneens Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. Ook had LG op andere markten te kampen met felle concurrentie van Chinese fabrikanten als Huawei Technologies en Xiaomi.

LG zei in januari dat wordt gekeken naar de opties voor de smartphone-divisie die al jarenlang verlieslijdend is. Naar verluidt werden er gesprekken met een Vietnamees bedrijf gevoerd over een verkoop van de telefoonactiviteiten, maar die liepen stuk door meningsverschillen over de waarde van technologiepatenten, aldus lokale media.

Het concern gaat nu meer inzetten op bijvoorbeeld componenten voor elektrische auto's. Er is al een samenwerking aangegaan met het Canadese Magna International op dat terrein. Er werd bij beleggers gespeculeerd dat dit samenwerkingsverband kan gaan bijdragen aan een elektrische auto van Apple.

Het zou voor het eerst zijn dat een bekend smartphone-merk helemaal van de markt gaat verdwijnen. Bekende merken als HTC, Nokia en BlackBerry zijn ook vrijwel van de markt verdwenen, maar worden nog wel in kleine aantallen verkocht.

Het wereldwijde marktaandeel van de smartphones van LG wordt geschat op nog maar 2 procent. Volgens marktonderzoekers verscheepte LG vorig jaar 23 miljoen mobiele telefoons, tegen 256 miljoen smartphones door Samsung. LG houdt zich ook bezig met huishoudelijke apparatuur zoals televisies, koelkasten en wasmachines, koptelefoons en apparatuur voor telecomnetwerken. (ANP)


 

Hooggerechtshof wijst Java-claim Oracle naar prullenbak

Java logo

Google heeft geen inbreuk gemaakt op het copyright van softwarebedrijf Oracle toen het de code uit de programmeertaal Java gebruikte voor zijn mobiele besturingssysteem Android. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald, waarmee het een uitspraak van een lagere rechter ongedaan maakte. Google ontkomt door de uitspraak vermoedelijk aan een schadevergoeding ter hoogte van enkele miljarden dollars. Oracle had ingezet op 9 miljard dollar.

De zaak tussen Google en Oracle sleept zich al jaren voort en was uiteindelijk vorig jaar bij het Hooggerechtshof beland. Volgens de rechters, er was een 6-2 beslissing, maakte Google gebruik van zogeheten 'fair use'. Rechter Stephen Breyer, die namens de meerderheid het vonnis schreef, stelt dat Google "alleen die code gebruikte die nodig was, zodat gebruikers hun gezamenlijke talent aan het werk konden zetten in een nieuw programma".

Zowel Oracle als Google beweerde eerder dat het standpunt van de ander innovatie zou beperken. Google zei dat te strenge copyrightregels de ontwikkeling van nieuwe software die voortbouwt op oudere producten zou ontmoedigen. Oracle op zijn beurt meende juist dat bedrijven geen grote bedragen zouden steken in de ontwikkeling van nieuwe producten als die niet beschermd zouden worden door een sterke copyrightwetgeving.

Oracle was dan ook niet blij met de uitspraak van het Hooggerechtshof. "Ze hebben Java gestolen en daar een decennium over geprocedeerd zoals alleen een monopolist dat kan. Om dit soort gedrag worden de praktijken van Google in veel landen ter wereld en ook in de Verenigde Staten onderzocht." Oracle vindt dat de uitspraak betekent dat "het Google-platform en de marktmacht van het bedrijf groter zijn geworden. De barrières om de markt te betreden zijn hoger geworden en de mogelijkheid om de strijd aan te gaan kleiner." (ANP)

 


 

Chiptekorten zorgen voor flink meer werk bij chipbedrijf Besi

Chip factory
© Shutterstock - Gorodenkoff

De wereldwijde chiptekorten, en dan vooral voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie, betekenen goed nieuws voor chipbedrijf BE Semiconductor Industries (Besi). Het beursgenoteerde bedrijf zag het orderboek in de eerste maanden van het jaar met 108 procent groeien ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het om een stijging van 208 procent, meldde het AEX-fonds in een handelsupdate.

Besi haalde in het eerste kwartaal voor een recordbedrag van 327 miljoen euro aan orders binnen. Er was vooral een sterke vraag naar smartphonetoepassingen die kenmerken en functionaliteit van 5G verbeteren. Daarnaast was er een aanzienlijke toename in de vraag naar chips vanuit de auto-industrie en naar chips die worden gebruikt in datacenters.

Het wereldwijde chiptekort, waardoor autoproducenten hun productie moesten verlagen of zelfs stilleggen, is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zoeken mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vinden. De auto-industrie schaalde op zijn beurt ten tijde van de eerste coronadip de productie af en verlaagde zijn chipbestellingen.

Toen de markt weer aantrok, hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.

De prestaties in het eerste kwartaal van Besi zijn volgens het bedrijf verder volgens de eigen verwachtingen. Daarbij heeft Besi, dat eind deze maand met definitieve kwartaalcijfers komt, het onder meer over de omzet. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.