Overslaan en naar de inhoud gaan

Google 'veroordeeld' tot vergeetrecht in alleen EU

Als Google zoekresultaten moet verwijderen, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.nl, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

De zaak draait om zogenoemde vergeetverzoeken. Iedereen in de Europese Unie heeft het recht om online vergeten te worden. Mensen mogen Google vragen om bepaalde sites niet te laten zien wanneer iemand zoekt op hun naam. Jaren geleden heeft de EU-werkgroep van privacytoezichthouders al gepleit dat dit vergeetrecht wereldwijd zou moeten gelden. Anders zou het in wezen weinig zin hebben.

Vergeetrecht versus informatierecht

Het vergeetrecht staat echter haaks op het recht dat anderen hebben om informatie te vinden, ook negatieve informatie. Enerzijds hebben EU-burgers dus recht om niet voor eeuwig achtervolgd te worden door eventuele misstappen of negatieve aandacht in hun verleden. Anderzijds hebben internetgebruikers recht op correcte informatievoorziening over individuen.

Bedrijven als Google moeten, net als rechters, die belangen tegen elkaar afwegen. Wanneer Google zelf beslist om een site niet te laten zien of de opdracht daarvoor krijgt van een rechter of een privacytoezichthouder, hoeft dat dus alleen binnen de Europese Unie te gebeuren.

Franse boete

Enkele jaren geleden had Google in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen, omdat sites over een bepaalde persoon gewoon nog te vinden waren buiten de EU. Google had de betreffende sites alleen verwijderd uit de zoekresultaten van zijn Europese zoekdomeinen. Het Amerikaanse bedrijf is tegen die boete in beroep gegaan bij de hoogste rechter in Frankrijk. Die vroeg advies aan de hoogste rechter in de EU, die Google nu in het gelijk heeft gesteld.

De uitspraak was verwacht. De advocaat-generaal van het hof had in januari al gezegd dat vergeetverzoeken alleen binnen de Europese Unie gelden. De rechters nemen de adviezen van de advocaat-generaal meestal over. Google argumenteerde tijdens de zittingen ook al dat vergeetverzoeken alleen voor de EU zouden moeten gelden. Als Google wereldwijd moet deleten, zouden uiteindelijk de regels van het minst vrije land overal gaan gelden, aldus het bedrijf.

Update: reactie Google

In een reactie op de uitspraak laat Google weten: "Sinds 2014 hebben we hard gewerkt om het recht om te worden vergeten te implementeren in Europa en een verstandig evenwicht te vinden tussen privacy en toegang tot informatie."

Vanuit Nederland heeft Google in de afgelopen jaren meer dan 46.000 verzoeken gekregen om informatie te verwijderen. Daarbij ging het in totaal om 184.000 pagina's. De helft van al die adressen werd daadwerkelijk uit de zoekresultaten verwijderd. Voor heel Europa gaat het om bijna 850.000 verzoeken en ruim 3,3 miljoen adressen. Van die adressen werd 45 procent verwijderd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in