Overslaan en naar de inhoud gaan

Google trekt stekker uit betaalde Chrome-extensies

Google stopt met de betaalde Chrome-extensies die aangeboden worden in de Chrome Web Store. Ontwikkelaars die geld willen verdienen aan hun extensies moeten voortaan dus andere betalingssystemen gaan gebruiken. De keuze van Google volgt op een aanzienlijke toename in het aantal frauduleuze transacties begin dit jaar.
Chrome smartphone, tablet, desktop en laptop
© Google
Google

Google blokkeerde in januari dit jaar al extensies met betalingen, abonnementen en in-app-aankopen omdat er meer fraude daarmee was gedetecteerd. Extensies die al wel in de Chrome Web Store stonden, bleven gewoon beschikbaar. Ontwikkelaars konden de code van die extensies echter niet meer bijwerken. Google heeft deze blokkade in maart opgeheven, al was het toen alsnog niet mogelijk om nieuwe betaalde extensies toe te voegen aan de Web Store voor de Chrome-browser.

Nu gaat Google nog een stap verder. In een aankondiging zegt het bedrijf dat de API's om betalingen te verwerken - en waarmee bij valt te houden wie voor een abonnement betaald heeft - uit de lucht worden gehaald. Dat betekent dat ontwikkelaars die Chrome Web Store-betalingen gebruiken om gebruikers te laten betalen voor extensies of in-app-aankopen, moeten migreren naar een andere betalingsverwerker. Ontwikkelaars die de zogeheten Licensing API gebruiken om bij te houden wie er voor een abonnement heeft betaald, moeten daar ook een andere methode voor gaan vinden.

Roadmap deels onduidelijk

De betaalde extensies worden echter niet direct uit de lucht gehaald. Google heeft het beleid uit maart - waardoor nieuwe betaalde extensies en in-app-verkopen niet langer toegevoegd kunnen worden aan de Web Store - afgelopen maandag permanent gemaakt. Vanaf 1 december verdwijnt uit de Web Store ook de mogelijkheid om een gratis proefperiode voor extensies aan te bieden.

Pas op 1 februari 2021 verdwijnt de mogelijkheid om betalingen te doen via Chrome Web Store-betalingen. Wel kan er informatie worden opgehaald over eerder betaalde abonnementen en blijft de status van actieve abonnementen zichtbaar voor ontwikkelaars. Actieve abonnementen worden dan niet meer automatisch hernieuwd.

Wanneer de Licensing API volledig verdwijnt, is nog niet helemaal duidelijk. Google zegt alleen dat dit in de toekomst gaat gebeuren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in