Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome voor Android krijgt DNS-over-HTTPS

Ook Chrome voor Android krijgt voortaan standaard DNS-over-HTTPS (DoH) ingesteld, vanaf versie 85 van die Google-browser voor het Google-smartphonebesturingssysteem. De DoH-implementatie van Google, genaamd Secure DNS, stond al standaard aan in de desktopversie van Chrome 83.
DNS
© CC0 - Public Domain
CC0 - Public Domain

Google meldt in een blogpost deze uitbreiding van zijn DoH-uitvoering naar het veelgebruikte Android. Met het op pc's veelgebruikte Chrome plus het op de meeste smartphones draaiende Android bereikt DoH hiermee massaal gebruik.

Weg met plain-text

DoH zorgt ervoor dat DNS-verzoeken standaard versleuteld worden. Voorwaarde is wel dat de DNS-provider het protocol ondersteunt. In veel gevallen worden DNS-verzoeken nog als 'plain text' over het internet verstuurd, wat kwaadwillenden allerhande kansen op misbruik biedt. DoH leidt het DNS-verzoek via een beveiligde tunnel naar een DNS-server. De meeste ISP’s werken echter nog niet met DoH, waardoor nog altijd veel DNS-verzoeken onbeveiligd verstuurd worden. Google meldt dat Chrome-gebruikers zelf een DNS-provider kunnen selecteren.

De meeste grote browsermakers werken nu met DoH. Mozilla’s Firefox was de eerste. Google is nu zowel voor desktops als voor Android hierop overgestapt. Ook concurrerende browsers Microsoft Edge en Opera ondersteunen DoH.

DoH-upgrade

Google benadrukt dat Secure DNS op de desktop hetzelfde werkt als in de mobiele versie. Ook heeft het bedrijf een lijst DNS-resolvers beschikbaar gemaakt. Chrome kan die gebruiken om te kijken of DNS-servers die geen DoH ondersteunen een DoH-compliant equivalent hebben.

Indien dat zo is, schakelt de browser voor versleutelde DNS-verzoeken over naar die resolver. Google benadrukt dat hierdoor DNS-verzoeken worden beveiligd, zonder dat daarbij de eigen resolvers van gebruikers overruled worden. Bovendien kunnen gebruikers resolvers met de hand instellen vanuit Chrome.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in