Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome-extensies opgeschort vanwege fraude

Developers van commerciële Chrome-extensies kunnen hun producten niet langer publiceren, maar ook niet updaten, in de Chrome Web Store van Google. De internetreus heeft extensies met betalingen, abonnementen en in-app aankopen geblokkeerd vanwege een "aanzienlijke toename in het aantal frauduleuze transacties". De blokkade is tijdelijk, maar het is vooralsnog onbekend hoe lang dat dan is.
dollars
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De door Google genoemde fraudegolf met of via extensies is eerder deze maand gedetecteerd. Het lijkt erop dat de fraude dermate massaal is, of dermate sluw uitgevoerd, dat Google het niet per geval kan tegenhouden. In plaats van gerichte aanpak van frauduleuze Chrome-extensies is het bedrijf ertoe overgegaan om betaalde extensies voor zijn browser geheel te blokkeren.

Impact op devs en gebruikers

Deze blokkade heeft geen impact op gebruikers die browserextensies met een betaalmodel al geïnstalleerd hebben op hun systeem. Developers die hun betaalde extensies al gepubliceerd hebben in de Chrome Web Store worden in enige mate geraakt. Zij zien hun software daar nog wel gewoon beschikbaar zijn, maar kunnen de code niet meer bijwerken. De maatregel van Google is immers voor het publiceren maar ook updaten van extensies. Google heeft naar eigen zeggen meer dan 180.000 extensies in zijn online-winkel voor Chrome en voert sinds afgelopen lente een strenger beleid daarvoor.

Developers die een melding van blokkade hebben gekregen, voor 'Spam and Placement in the Store', kunnen dan een verzoek doen voor keuring. Google-manager Simeon Vincent meldt in een post dat developers dan moeten antwoorden op de afwijzingsmail om dan 'in beroep' te gaan. Daarbij kan de developer het verzoek krijgen van Google om de bewuste extensie opnieuw te publiceren voor plaatsing in de store.

Herhalen voor elke nieuwe versie

De keuring zou dan volgens normale procedure weer moeten verlopen. "Je moet dit proces herhalen voor elke nieuwe versie [van elke extensie - red.] zolang deze maatregel van kracht is", schrijft Vincent. Hij geeft daarbij niet aan hoe lang dit kan duren. "We werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen, maar we hebben op dit moment geen tijdlijn voor het oplossen." De extensions developer advocate van Google biedt excuses aan voor het ongemak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in