Beheer

Infrastructuur
‘Google, stop samenwerking met Huawei’

‘Google, stop samenwerking met Huawei’

Amerikaanse senatoren en congresleden willen dat Google de samenwerking met de Chinese telefoonmaker heroverweegt.

Huawei P20 Pro © Huawei
22 juni 2018

Amerikaanse senatoren en congresleden willen dat Google de samenwerking met de Chinese telefoonmaker heroverweegt.

Omdat de samenwerking tussen Google en Huawei een risico kan zijn voor de nationale veiligheid en de veiligheid van Amerikaanse burgers, vragen vijf Amerikaanse senatoren en congresleden, Google-ceo Sundar Pichai de samenwerking tussen de twee partijen te herzien.

Volgens de ondertekenaars heeft Huawei sterke banden met de Chinese Communistische Partij. “We vragen u de samenwerking tussen Google en Huawei te heroverwegen, zeker nu uw bedrijf recent weigerde om een belangrijke onderzoekssamenwerking te vernieuwen, namelijk Project Maven met het ministerie van Defensie. Dit project gebruikt kunstmatige intelligentie om de accuraatheid van de doelen van het Amerikaanse ministerie te verbeteren, ook om burgerslachtoffers te voorkomen. We vinden het jammer dat Google deze lange en vruchtbare traditie niet wilde vernieuwen tussen defensie en technologiebedrijven. We zijn zelfs nog meer teleurgesteld dat Google wel de Chinese Communistische Partij wil ondersteunen in plaats van de Amerikaanse defensie", schrijven de senatoren en congresleden.

Makkelijk in te zien

De Amerikaanse overheid heeft het al langer op Huawei gemunt. De Amerikanen betichten het concern van te nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor gegevens van smartphonegebruikers makkelijk ingezien zouden kunnen worden. Telefoons van Huawei zijn om die reden in de VS nauwelijks te krijgen. In de brief stellen de ondertekenaars dat het Amerikaanse Congres aan meer maatregelen werkt om Huawei of andere Chinese telefoonfabrikanten zo min mogelijk voet aan Amerikaanse grond te laten krijgen.

Ook ZTE heeft aan de stok met de Amerikaanse overheid. Het Amerikaanse ministerie van Handel verbiedt Amerikaanse bedrijven de komende zeven jaar technologie te leveren aan ZTE. De sanctie heeft te maken met een eerdere zaak, waarin ZTE heeft toegegeven technologie en goederen aan Iran te hebben doorverkocht. President Trump verleende ZTE gratie, maar daar stak de senaat een stokje voor.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.