Innovatie & Strategie

Juridische zaken
De Amerikaanse president Donald Trump.

Senaat VS torpedeert ZTE-gratie Trump

Het Chinese ZTE staat weer op de rand van de afgrond, doordat de Amerikaanse exportban vanwege Iran-leveringen weer op stapel staat.

De Amerikaanse president Donald Trump. © MichaelVadon/Wikmedia Commons MichaelVadon
19 juni 2018

Het Chinese ZTE staat weer op de rand van de afgrond, doordat de Amerikaanse exportban vanwege Iran-leveringen weer op stapel staat.

De Amerikaanse Senaat heeft gestemd vóór het herstellen van de componentenban die de Chinese smartphonemaker al naar het faillissement heeft gebracht. President Donald Trump heeft toen plots gratie verleend, omdat er veel Chinese banen op het spel stonden. Het opnieuw ingestelde verkoopverbod is nu nog niet definitief.

ZTE is in april dit jaar gestraft door de Verenigde Staten voor het ernstig tekortschieten in het toepassen van opgelegde strafmaatregelen aan topmensen en personeel. Die maatregelen waren weer in reactie op verboden leveringen van technologie aan Iran. Uiteindelijk heeft de VS begin dit jaar een handelsverbod van zeven jaar ingesteld.

Geen chips, geen Android

Amerikaanse bedrijven mogen daardoor dus geen componenten leveren aan de Chinese smartphonemaker. Dit omvat naast hardware zoals processors en modemchips ook software zoals het veelgebruikte mobiele besturingssysteem Android. ZTE heeft na het instellen van die exportban zichzelf nagenoeg opgeheven: het bedrijf kon niet voortbestaan zonder Amerikaanse componenten.

Het nu door de Senaat aangenomen herstel van deze ban is echter nog geen voldongen feit. De harde strafmaatregel moet nog langs het Huis van Afgevaardigden én kan daarna nog stuiten op een veto door de Amerikaanse president, meldt onder meer The Verge. Trump, die naar eigen zeggen een succesvolle zakenman is, heeft eerder al na overleg met de Chinese president verklaard ZTE niet ten onder te willen laten gaan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.