Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Google Pixel 6

Google presenteert eigen Tensor-SoC voor Pixel 6-smartphone

Kunstmatige intelligentie krijgt belangrijkere rol in de nieuwe smartphones.

Pixel 6 © Google
3 augustus 2021

Kunstmatige intelligentie krijgt belangrijkere rol in de nieuwe smartphones.

Google lichtte gisteren vast een tipje op van de sluier over de nieuwe Pixel 6-serie smartphones die later dit jaar wordt gepresenteerd. De nadruk bij deze preview lag op de nieuwe system-on-a-chip (SoC) die Google zelf heeft ontworpen. 

De SoC die het hart gaat vormen van de Pixel 6-serie heeft de naam Tensor gekregen, een verwijzing naar de TensorFlow-library waarmee Google zijn eigen machinelearningprojecten aanstuurt. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) krijgen dan ook een belangrijke rol in de nieuwe smartphone, belooft Google. Dat zou niet zo goed zijn gelukt zonder de inbreng van eigen technologie die met de Tensor-SoC mogelijk werd. Google neemt dus afscheid van Qualcomm als leverancier van de Snapdragon-chip als kern van de smartphone.

Hoe ver dat afscheid strekt, is trouwens nog niet helemaal duidelijk. Tensor bevat verschillende componenten waarbij de ML-verwerking duidelijk van Google zelf komt. Maar of Google ook verantwoordelijk is voor andere elementen op de chip zoals de centrale processor (CPU), de grafische verwerking (GPU) en de communicatiechips, is onduidelijk.

De nieuwe capaciteiten van de Pixel 6 komen vooral tot uiting in spraakherkenning en taalverwerking. "AI is de toekomst van ons innovatiewerk, maar het probleem was dat we aanliepen tegen de beperkingen van de computerverwerking", schreef Rick Osterloh, verantwoordelijk voor de Pixel-hardware, gisteren in een blog. "Daarom zijn we begonnen aan het bouwen van een technologieplatform voor mobiel dat ons in staat stelt de meest innovatieve AI en machine learning aan onze Pixel-gebruikers aan te bieden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.