Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Vestager

Google nader onderzocht door EC

Antitrusttak van EC zet volgende stap in zaak Google.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
19 januari 2021

Antitrusttak van EC zet volgende stap in zaak Google.

De Europese Commissie stelt nader onderzoek in naar hoe Google data verzamelt en gebruikt. Volgens een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur betreft het alle diensten van de Amerikaanse internetgigant, inclusief ads.

De commissie heeft vraaglijsten naar Google gestuurd over het verzamelen van gegevens van marktdeelnemers en de techniek die het bedrijf gebruikt om advertenties te verkopen en plaatsen, aldus de woordvoerder.

Van search tot Android

De kritische blik van de mededingingstak van de Europese Commissie is al gericht geweest op meerdere afzonderlijke activiteiten van de Amerikaanse internetreus. Daarbij is gekeken naar het voortrekken van Google's eigen diensten in zoekresultaten, maar ook naar het gratis ter beschikking gestelde Android. Afnemers van dat mobiele besturingssysteem zijn dan namelijk wel weer verplicht om Google-diensten, zoals onder meer de marktdominante zoekmachines, te voeren in hun smartphones.

In de loop van de afgelopen jaren heeft de EC aan Google diverse boetes opgelegd. Zo is in juni 2017 een boete van 2,4 miljard euro opgelegd, voor antitrustovertreding met Google Shopping. Daarna is in juli 2018 een recordbedrag van 4,3 miljard dollar als boete gegeven, voor misbruik van dominante marktpositie met Android en mobiele apps. Vervolgens is in maart 2019 nog eens 1,49 miljard euro boete opgelegd, vanwege monopoliemisbruik met Google's advertentiedienst AdSense. Google ontkent de beschuldigingen en heeft dan ook beroepszaken aangespannen tegen de Europese antitrustveroordelingen en -boetes.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.