Juridische zaken
Google

Google krijgt onverwachte steun in Europese antitrustzaak

Antitrustzaak start volgend jaar in Luxemburg. 

© CC BY 2.0 - Flickr.com Roman Boed
11 oktober 2019

Antitrustzaak start volgend jaar in Luxemburg. 

Google krijgt steun uit onverwachte hoek bij het aanvechten van een Europese megaboete. Twee telefoonfabrikanten, een lobbyorganisatie, een browserdienst en internetalliantie mogen getuigen in het hoger beroep, in de hoop de boete van tafel te krijgen. Google heeft de boete gekregen omdat het concurrerende browserapps zou benadelen op zijn Android-besturingssysteem.

Het Gerecht, de op één na hoogste Europese rechtbank, heeft de verzoeken om te getuigen goedgekeurd, schrijft Reuters. Telefoonmakers Gigaset en HMD Global Oy willen in de rechtbank bestrijden dat Google zijn positie als Android-ontwikkelaar misbruikt om andere internet-apps te blokkeren. Opvallend genoeg spreekt ook Opera zijn steun uit voor Google. Opera is één van de alternatieve browser-apps die Android-gebruikers kunnen installeren.

Techalliantie steunt Google

Techlobbygroep Application Developers Alliance komt ook in Google's voordeel getuigen, net als vertegenwoordigers van de Computer and Communications Industry Association. Deze alliantie bestaat uit techreuzen als Samsung, Intel, Amazon en providers als T-Mobile en Verizon. Google is ook lid - niet zo gek dus dat de alliantie zijn steun uitspreekt. 

Tegenstanders getuigen ook

In de rechtszaak, die volgend jaar van start gaat, komen ook partijen getuigen die het niet met Google eens zijn. Dat is goed nieuws voor de Europese Commissie, die Google in 2018 een boete van 4,34 miljard euro oplegde wegens misbruik van het Android-besturingssysteem. Lobbygroep FairSearch mag van de rechtbank zijn verhaal doen. FairSearch was de aanjager die de Europese Commissie ervan overtuigde een onderzoek te starten naar Google. 

Twee zoekmachines, Qwant en Seznam, gaan ook getuigen, net als de Duitse uitgevers VDZ en BDZV . 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.