Beheer

IT beheer
opslag

Google gaat dubbele Drive-documenten deleten

Documenten en mappen die doubleren in Drive gaan gewist worden.

© CC BY 2.0 - Flickr Scott Schiller
10 mei 2022

Documenten en mappen die doubleren in Drive gaan gewist worden.

Google gaat gebruikers van zijn cloudopslagdienst Drive een 'vereenvoudiging van hun bestands- en mapstructuren' geven. De SaaS-aanbieder doet dat door bestanden en mappen die op meerdere locaties in Drive staan te wissen, op één exemplaar na dan. De doublures worden dan vervangen door snelkoppelingen.

"Met snelkoppelingen kun je nu nog eenvoudiger bestanden en mappen vinden en ordenen in meerdere Google Drives", houdt het bedrijf voor in het supportdocument over de aankomende ontdubbelingsactie. Google gaat zijn deduplicatie ergens "later in 2021" uitvoeren. Gebruikers krijgen enkele weken voordat het proces begint een melding te zien in hun Google Drive.

'Zo min mogelijk hinder'

Google stelt dat de oorspronkelijke versie van documenten en mappen dan op één plek wordt bewaard. "Er verandert niets aan de toegang tot bestanden en mappen", deelt Google geruststellend mee. Toch kan het vervangen van doublures door snelkoppelingen - en het daarbij deleten van die dubbel opgeslagen documenten en mappen - gevolgen hebben. Dit geldt dan vooral voor scenario's waarin meerdere gebruikers samenwerken, in of via Google Drive.

"De beslissing over welke bestanden en mappen worden vervangen, wordt gebaseerd op het eigendom van de oorspronkelijke bestanden en mappen", legt Google uit. Daarbij gaat het bedrijf ook rekening houden met de toegang tot en activiteit in alle andere mappen, "zodat de samenwerking hier zo weinig mogelijk hinder van ondervindt". Het kan dus zijn dat er toch enige hinder is, voor gedeelde documenten en mappen.

Valt niet te weigeren

"Bij de vervanging worden de instellingen voor delen en het eigendom van bestanden en mappen niet gewijzigd", stipt Google nog aan over het proces dat automatisch wordt uitgevoerd. Eindgebruikers maar ook beheerders van Workspaces in Google Drive hoeven zelf niets te doen. Sterker nog: ze kunnen ook niets doen want Google verklaart ook: "Het is niet mogelijk om deze vervanging te weigeren".

Google lijkt al langere tijd te kampen met de opslagruimte die Drive-documenten kosten. Zo heeft het bedrijf eind 2020 aangekondigd dat het de prullenbakken van Drive-gebruikers automatisch gaat legen voor hun. Dit opruimen geldt voor bestanden die 30 dagen in de digitale prullenbak van de online-opslag liggen. Deze delete-actie is dan onomkeerbaar; dataherstel is erna niet meer mogelijk, waarschuwde Google bij die aankondiging.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.