Management

Klantinteractie
Google

Google en Rusland in de clinch om illegale content

Google wordt beticht van censuur.

25 mei 2021

Google wordt beticht van censuur.

De Russische internettoezichthouder heeft Google 24 uur de tijd gegeven om 26.000 berichten op internet te verwijderen. Het land dreigt met boetes en gaat mogelijk ook diensten van Google in het land vertragen als er geen gehoord wordt gegeven aan de oproep, zo meldt Reuters.

Wanneer de berichten niet worden verwijderd gaat Rusland een boete van maximaal 44.000 euro opleggen. Bij herhaling van de geclaimde overtredingen kan de boete oplopen tot maximaal 10 procent van de totale jaaromzet van het bedrijf.

Rusland legde eerder al een straf op aan het sociale netwerk Twitter vanwege niet verwijderen van ‘verboden inhoud’. In dit geval vertraagde het land de diensten van Twitter. Er zijn door Rusland onder meer video’s met drugs, geweld en materiaal van extremistische organisaties aangewezen. De maatregelen zijn onderdeel van een strategie om meer controle te krijgen over techreuzen. De internettoezichthouder betichtte Google ook van censuur voor het beperken van toegang tot YouTube voor Russische media zoals RT en Sputnik.

Politieke kleur Rusland

"Deze censuur van Russische media en de gerichte steun voor illegale protestactiviteiten spreken in feite tot de politieke kleur van de activiteiten van Google in Rusland", verklaart toezichthouder Roskomnadzor. De Russische tak van Google tekende een week geleden beroep aan tegen een gerechtelijk bevel in Moskou waarmee het Amerikaanse bedrijf verplicht werd om een christelijk-orthodox nieuwskanaal te deblokkeren.

Google heeft daarnaast ook bezwaar aangetekend tegen het verwijderen van twaalf YouTube-video’s waarin minderjarigen werden aangemoedigd om deel te nemen aan protesten om de gevangengenomen Kremlin-criticus Alexei Navalny te steunen.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 02 juni 2021 16:37

"Illegale protestactiviteiten", "ongewenste organisatie" (Andrej Pivovarov).
Regelrechte brede termen voor het monddood maken van alles wat meneer Poetin niet zint.

Maar gewoon alles terugtrekken uit dat diktatoriale schijthuis?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.