Development

Software-ontwikkeling
Chromium

Google en Microsoft werken samen aan browserverbetering

Browserreus en voormalige browserreus beloven beterschap voor compatibiliteit.

© Chromium
23 maart 2021

Browserreus en voormalige browserreus beloven beterschap voor compatibiliteit.

Google en Microsoft slaan de handen ineen om compatibiliteitsproblemen met browsers aan te pakken. De twee bedrijven, die hun browsers baseren op de Chromium-basis, gaan met een gezamenlijke werkgroep onder meer hun CSS-ondersteuning verbeteren.

Het initiatief waarmee browsermakers Google en Microsoft webcompatibiliteit naar een hoger plan willen brengen, omvat ook het Spaanse opensourceconsultancybedrijf Igalia. Daarnaast mag "de bredere webgemeenschap" ook meedoen aan #Compat2021. Het belangrijkste doel is webtechnologie CSS (cascading style sheets).

Top 5 pijnpunten

In een uitleg belooft Google dat hiermee de vijf belangrijkste compatibiliteitsproblemen op het web gaan worden opgelost. Deze top vijf bestaat uit: CSS Flexbox, CSS Grid, position: sticky, CSS aspect-ratio, en CSS transforms. Webdevelopers hebben veel te maken met problemen bij deze technieken, die door verschillende browser in verschillende mate en/of op verschillende manieren worden geïmplementeerd.

Microsoft geeft aan dat browser(in)compatibiliteit de afgelopen twee jaar als voorname uitdaging naar voren kwam uit onderzoek onder webdevelopers. De maker van Edge, en daarvoor Internet Explorer, verwijst hierbij naar onderzoek onder de vlag van Firefox-maker Mozilla. De zogeheten MDN Web Developer Needs Assessment (Web DNA) van Mozilla en Google levert inzichten op die overeenkomen met Microsofts eigen browseraanpak met Edge, aldus Microsoft.

Versus Safari?

Op het eerste oog lijken de samenwerkende browsermakers vooral concurrent Apple, met diens Safari, op de korrel te nemen. Op het compatibiliteitsdashboard van #Compat2021 komt de browser van macOS en iOS niet bepaald goed naar voren. Chrome en Edge staan er daar wel goed voor, en Firefox volgt daar vlak onder. Dat betreft echter de experimentele releases van de browsers. Gekeken naar de stabiele releases is de situatie wat minder positief.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.