Management

Juridische zaken
rechter

'Google en Apple houden zich niet aan nieuwe Zuid-Koreaanse wet'

Nieuwe wet moet einde maken aan machtspositie.

© CC0 - Pixabay
16 november 2021

Nieuwe wet moet einde maken aan machtspositie.

Apple en Google voldoen niet aan de nieuwe Zuid-Koreaanse regelgeving, meldt een Zuid Koreaanse wetgever aan Reuters. Sinds de wet is ingevoerd mogen techreuzen met eigen appstores ontwikkelaars van apps niet langer dwingen om hun betalingssystemen te gebruiken. Daarmee werd het voor bedrijven mogelijk om een commissie van 30% te omzeilen.

Zuid-Korea is het eerste land dat het betalingsbeleid van technologiebedrijven aan banden legt met wetgeving. Naar verwachting maken de autoriteiten woensdag de eerste details bekend waarin wordt prijsgegeven wat nodig is om aan de wet te voldoen, zo schrijft Reuters.

Een bedrijf als Epic Games bijvoorbeeld, zou na invoering klanten die het spel Fortnite spelen direct kosten in rekening mogen brengen. Zo kunnen de appwinkels van Apple en Google worden omzeild. 

Apple zelf stelt dat het aan de eisen van de Zuid-Koreaanse wet voldoet, maar daar is de wetgever het niet mee eens. "Eerlijk gezegd zijn we niet tevreden. Apple's bewering dat het al aan de eisen voldoet, is onzinnig. Excessieve vergoedingen nemen de kansen van ontwikkelaars op innovatie weg", zo geeft een woordvoerder aan.

Eerdere rechtszaken

Epic Games ging vorig jaar aan de slag met eigen betalingssysteem in Fortnite. Apple verbood dat echter in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de app daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter oordeelde onlangs al dat Apple ontwikkelaars meer mogelijkheden moet geven voor betalingsverkeer. Apple ging in beroep tegen die uitspraak.

Apple en Google reageerden niet op verzoeken om commentaar tegenover Reuters.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.