Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Apple repareert iPhones met geluidsproblemen

Kort IT-nieuws van vandaag.

30 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Zuid-Korea maakt als eerste eind aan machtspositie Apple en Google

Fortnite op smartphone
© CC0 - Unsplash.com - Joshua Hoehne

Zuid-Korea gaat als eerste land een einde maken aan de machtspositie van Apple en Google op het gebied van betalingen op hun mobiele platforms. Een bedrijf als Epic Games zou na invoering van een nieuwe wet klanten in een spel als Fortnite direct kosten in rekening mogen brengen en daarbij Apple en Google mogen omzeilen. De wet wordt naar verwachting maandag aangenomen.

De wet wordt in Zuid-Korea de "anti-Google-wet" genoemd omdat die in reactie op een besluit van Google tot stand lijkt te zijn gekomen. In oktober wilde Google in Zuid-Korea een commissie van 30 procent invoeren op aankopen in zijn appstore. Daarvoor gold een jarenlange vrijstelling.

Apple en Google beheren met hun besturingssystemen samen het grootste gedeelte van de smartphones ter wereld. De bedrijven rekenen ontwikkelaars van apps doorgaans 30 procent commissie op verkopen in hun appstores en verbieden alternatieve betaalmethoden.

De maatregelen van Seoul zouden volgens kenners een precedent kunnen vormen in landen als India en de Verenigde Staten. "Wetgevers en procesadvocaten in Noord-Amerika en Europa onderzoeken ook de factureringsregels van de appstores, en de overheersende politieke stemming is vijandig geworden tegenover de enorme hoeveelheid macht die in handen is van de grote techbedrijven", zegt analist Guillermo Escofet van analistenbureau Omdia.

Apple en Google zijn tegen de nieuwe wetgeving. Google noemde het wetgevingsproces in Zuid-Korea eerder "gehaast". Apple heeft gezegd dat de wet ouderlijk toezicht, privacy en vertrouwen zullen ondermijnen.

Er is al lang veel kritiek op Apple en Google vanwege de hoge commissies. De kwestie leidde tot een slepende rechtszaak tussen techconcern Apple en Epic Games, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma's van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak. (ANP)

 


 

Apple repareert iPhones met geluidsproblemen

iPhone 12 in hand
iPhone 12 © Shutterstock - Mr.Whiskey

Apple gaat "een zeer klein percentage" van de iPhone 12- en iPhone 12 Pro-toestellen repareren. Volgens het Amerikaanse techconcern ervaren sommige gebruikers geluidsproblemen tijdens het bellen, waardoor mensen niet verstaanbaar kunnen zijn. Apple start een speciaal reparatieprogramma. Het probleem zal bij de betreffende telefoons gratis worden verholpen.

Hoeveel toestellen precies met problemen kampen, heeft Apple niet naar buiten gebracht. Ook is niet duidelijk hoeveel geld de onderneming uittrekt voor de reparaties. Het zouden alleen telefoons zijn die gemaakt zijn tussen oktober vorig jaar en april dit jaar. Apple kondigde afgelopen jaren vaker een reparatieprogramma aan. Wie te maken heeft met de problemen kan zich dan melden. Zo werd vorig jaar bekend dat het bedrijf kapotte touchscreens van de iPhone 11 gratis zou gaan vervangen.

Het bedrijf uit Cupertino pakt het audioprobleem bij de iPhone 12 aan in de aanloop naar de release van weer een nieuwe generatie iPhones. De nieuwe modellen die Apple waarschijnlijk volgende maand aankondigt verschillen vooral op het gebied van de camera's van hun voorgangers, meldde persbureau Bloomberg onlangs op basis van ingewijden. Uiteraard krijgen de toestellen ook een snellere processor en komen er nieuwe schermen, maar qua uiterlijk zijn de toestellen grotendeels vergelijkbaar met de iPhone 12.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.