Innovatie & Strategie

Personal Tech
Google Hangouts

Google: Apple moet iMessage compatibel maken

Google roept gebruikers op om Apple onder druk te zetten voor Android-compatibiliteit.

© Google
10 augustus 2022

Google roept gebruikers op om Apple onder druk te zetten voor Android-compatibiliteit.

Smartphonegebruikers worden door Google opgeroepen om Apple te vragen de chatdienst iMessage beter te laten aansluiten op Android-toestellen. Google heeft de afgelopen jaren meerdere diensten en bijbehorende apps voor chatcommunicatie uitgebracht en weer om zeep geholpen. De huidige strategie is omarming van de RCS-standaard, die opvolger is van het aloude SMS. Apple doet daar niet aan mee, maar Google vindt dat dat wel moet.

De nieuwe website 'Get the Message' van de Android-maker is een publiekscampagne die gebruikers ertoe aanzet om bij Apple aan te kloppen voor betere compatibiliteit. Apple heeft met zijn iMessage ooit slim ingespeeld op gebruik van SMS; bij berichtenverkeer tussen Apple-apparaten wordt de communicatie omgezet in iMessage-berichten die via dataverbindingen gaan. In de begintijd van smartphones rekenden telecomaanbieders nog aparte kosten per verstuurd SMS-bericht, wat met iMessage dus werd vermeden.

Fragmentatie

Terwijl Apple zijn combinatie van SMS en eigen berichtendienst onzichtbaar aanbiedt aan eindgebruikers, houdt Google er verschillende, gescheiden chatdiensten op na. Momenteel heeft de internetreus er drie: Google Messages dat RCS (Rich Communication Services) gebruikt, Google Chat dat eerst alleen voor zakelijke gebruikers bedoeld was, en Google Voice dat een Google-telefoonnummer biedt met bijbehorende SMS-mogelijkheden. Verder is er nu nog even Google Hangouts, dat per november wordt afgesloten door Google.

Naast bovenstaande viertal zijn er nog andere chatdiensten geweest, zoals Google Allo en eerder Google Talk dat het open messagingprotocol XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol) gebruikte. Talk was ook wel bekend als GChat, maar was dus niet Google Chat. Diverse andere Google-diensten zoals Photos, Maps, Stadia en Assistant hebben elk eigen messagingmogelijkheden ingebouwd, weet Ars Technica, maar die bestaan elk in hun eigen silo.

Telco's, WhatsApp

Google wil nu inzetten op RCS als verbindende factor voor chatcommunicatie en kijkt kritisch naar Apple die met iMessage zijn eigen weg volgt. Berichtendienst WhatsApp (ooit overgenomen door Facebook) is wereldwijd weliswaar veel groter, maar Google richt zijn pijlen op Apple's chatdienst die in de Verenigde Staten nogal wat bekendheid geniet. De Android-maker verwijt zijn concurrent dat die eindgebruikers hinderingen geeft door te weigeren moderne standaarden te omarmen.

De SMS-upgrade van RCS is echter een standaard die stamt uit 2008, stipt Ars Technica fijntjes aan. Bovendien is RCS nogal verwaarloosd qua ontwikkeling door de telecomindustrie. De reden daarvoor is dat de opkomst van smartphones en chat-apps in wezen de telecomaanbieders buitenspel hebben gezet wat betreft berichtenverkeer en businessmodellen daaromtrent. Facebooks miljardenovername van WhatsApp (in 2014) is hier een duidelijk teken van. Google zou toen ook op die chatdienst hebben geaasd.

Twitter en texting

De campagne van Google nu om het publiek in te zetten tegen Apple roept gebruikers op om de iMessage-aanbieder een bericht te sturen. Een Twitter-bericht, met de hashtag #GetTheMessage. "Het is tijd voor Apple om texting te fixen", aldus Google die van het RCS-protocol een verbeterde maar bedrijfseigen implementatie heeft gemaakt. Daarbij heeft het bedrijf in 2015 RCS-serverprovider Jibe Mobile overgenomen, om de afhandeling van RCS-berichten te verzorgen en waarmee Google telecombedrijven als klanten wil hebben.

1
Reacties
M. Commandeur 10 augustus 2022 13:16

Deze discussie zou m.i. veel verder moeten gaan.
Ooit kregen we telefoon: iedere abonnee kon met ieder ander bellen. Dat werkt nog steeds zo, ondanks te vele telecomaanbieders.
Internet heeft vervolgens een basis gelegd voor het wereldwijd delen van informatie, toegankelijk voor iedereen (ongeacht telecomaanbieder).
Kort daarna kregen we e-mail: iedereen kan met iedereen berichten versturen, ondanks de vele telecomaanbieders.
Sinds Chat is dat misgegaan: om met iemand te kunnen communiceren moet je lid zijn van dezelfde 'club' (telecomaanbieder) als je communicatiepartner, voor de meesten is dat Facebook (Whatsapp).
Helaas doen onze Neoliberale overheden hier tot nog toe niets aan, hoewel er initiatieven zijn.
Matrix is zo'n initiatief dat probeert de onderlinge blokkades te overbruggen. Overheden zouden hierbij kunnen helpen met wetgeving en financiële ondersteuning (infrastructuur is immers een overheidstaak). Helaas is het laatste artikel hierover op AG alweer van een jaar terug en het ging niet over Nederland:
https://www.agconnect.nl/artikel/veilig-communiceren-frankrijk-maakte-e…
(of ben ik abuis?).
Fransen en Duitsers hebben meer met gemeenschappelijke waarden dan wij Nederlanders. O.a. met Rutte zijn wij nogal eenzijdig gericht op de Angelsaksische (Neoliberale, Amerikaans-Engelse) wereld, jammer maar repareerbaar. Rutte zal dat niet doen want hij weigert tot nog toe zijn band met het Neoliberalisme te onderzoeken en dat is nodig voor het achterhalen van de waarheid en na te denken over in welke wereld wij WILLEN leven i.p.v. over welke diensten en produkten we aangesmeerd krijgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.