Innovatie & Strategie

Infrastructuur
glasvezeltechnicus

Glasvezeluitrol krijgt stimulans met branchebrede certificering

Telecomsector zet brede certificering op voor glasvezel-technici.

© KPN
19 april 2021

Telecomsector zet brede certificering op voor glasvezel-technici.

Nederlandse telecom- en netwerkbedrijven verenigen zich in een branchebreed initiatief om te komen tot een algemeen geaccepteerde certificering voor glasvezelprofessionals. Dit moet uitrol, aansluiting en onderhoud van glasvezelnetwerken bevorderen, inclusief de aanleg van glasvezel tot aan wijkpunten, kantoren en huizen (fiber-to-the-home, FttH).

Het veelomvattende FttX, wat dus meerdere soorten 'eindaansluitingspunten' omvat, heeft technici nodig waarvoor momenteel de vereiste certificeringen nogal uiteen kunnen lopen. KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT spreken nu de intentie uit om een branchebrede certificering op te zetten voor FttX glasvezelprofessionals.

Doel van de hiervoor samenwerkende partijen is het blijvend garanderen van de kwaliteit van Nederlandse glasvezelnetwerken. Daarnaast willen de bedrijven en organisaties voorkomen dat ze voor hetzelfde werk verschillende eisen stellen aan medewerkers. Het nu onthulde initiatief voor een branchebrede certificering is al ongeveer een jaar in de maak, zo meldt NLconnect vandaag in een persbericht.

Spurt in aanleg glasvezel

Voor de komende jaren voorzien de betrokken partijen niet alleen een verdere groei van FttX-verbindingen, maar daarbij ook een zeer grote toenamen. Deze spurt in de aanleg van glasvezelnetwerken, en uitbreiding van aansluitingen daarop, gebeurt bij diverse aanbieders. De komende tijd neemt naar verwachting ook het belang toe van onderhoud voor bestaande glasvezelverbindingen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.