Development

Software-ontwikkeling
GitLab

GitLab gaat inactieve projecten toch niet verwijderen

GitLab: repositories gaan naar object storage. 

5 augustus 2022

GitLab: repositories gaan naar object storage. 

GitLab gaat inactieve projecten toch niet automatisch verwijderen. The Register berichtte gisteren op basis van anonieme bronnen over de plannen, die in september in zouden gaan. Hoewel GitLab dat verhaal nooit bevestigde - ook niet na vragen van AG Connect - kwam er al wel snel veel kritiek. Nu zegt het bedrijf wel plannen te hebben voor inactieve repositories, maar ze worden niet verwijderd.

GitLab zou van plan zijn geweest om automatisch projecten van gratis gebruikers te gaan verwijderen als die een jaar of langer inactief zijn, zo berichtte The Register gisteren. Dergelijke inactieve projecten zijn volgens de Britse krant goed voor ongeveer een kwart van de hostingkosten van het bedrijf. Door ze automatisch te verwijderen, zou het bedrijf tot 1 miljoen dollar per jaar kunnen besparen. Het nieuwe beleid zou in september 2022 in gaan, maar een exacte datum werd nooit genoemd.

Het DevOps-platform bevestigde deze plannen echter niet. In reactie op vragen van AG Connect wees GitLab alleen op zijn algemene voorwaarden rondom dataretentie, waarin staat dat GitLab het recht heeft om "inactieve accounts, projecten, namespaces en geassocieerde content te verwijderen". Gebruikers krijgen daar wel vooraf een notificatie van.

Op die plannen kwam veel kritiek vanuit de IT-gemeenschap. Als iemand al die code verwijderd, vernietig je de gemeenschap. Ze gaan hun merk en hun goodwill vernietigen", zei Geoff Huntley, een opensource advocate en deelnemer van de .NET-gemeenschap, bijvoorbeeld tegenover The Register. Op Twitter wezen diverse mensen er bovendien op dat inactieve projecten niet per se verlaten of ongebruikt zijn. De beslissing werd dan ook "schokkend" genoemd. "Ik hoop dat ze dit heroverwegen", aldus een tweet

Plannen gewijzigd?

Nu heeft het bedrijf laten weten dat er hele andere plannen zijn: inactieve repositories worden niet verwijderd, maar verplaatst. "We hebben de beslissing gemaakt om ongebruikte repositories naar object storage te verplaatsen", aldus het bedrijf. Daardoor blijven de repositories wel toegankelijk, al duurt het iets langer om erbij te komen als ze een lange tijd inactief zijn. 

Of daarmee de plannen inderdaad gewijzigd zijn, of dat dit altijd al het idee was, is dus niet helemaal duidelijk. The Register zegt in ieder geval dat het documenten heeft gezien over een interne vergadering voor 9 augustus, waarin ook de plannen om inactieve projecten te verwijderen worden genoemd. Dat nieuwe beleid zou volgens die documenten op 22 september in zijn gegaan.

Maar in andere interne documenten die de Britse krant heeft gezien, wordt al wel gesproken over de optie om projecten te archiveren op object storage. Dat zou echter meer geld kosten. Toch blijkt nu dus voor dit idee te zijn gekozen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.