Development

Software-ontwikkeling
GitLab

'GitLab gaat inactieve projecten van gratis accounts verwijderen'

Opruimactie moet 1 miljoen dollar per jaar besparen.

4 augustus 2022

Opruimactie moet 1 miljoen dollar per jaar besparen.

DevOps-platform GitLab zou van plan zijn om automatisch projecten van gratis gebruikers te gaan verwijderen als die een jaar of langer inactief zijn. Dat meldt The Register op basis van bronnen die kennis hebben van de plannen. Het nieuwe beleid zou in september in gaan. 

Inactieve projecten van gratis gebruikers zijn volgens The Register goed voor ongeveer een kwart van de hostingkosten van GitLab. Het automatisch verwijderen van die projecten zou het bedrijf tot 1 miljoen dollar per jaar kunnen besparen. 

Hoewel het beleid al in september in zou gaan, worden projecten niet zomaar verwijderd. GitLab zou zich bewust zijn van mogelijke weerstand vanuit de gemeenschap en daarom gebruikers eerst te gaan waarschuwen. Gebruikers krijgen weken of maanden voor projecten daadwerkelijk verwijderd worden eerst een melding.

Wie zijn werk op GitLab wil behouden, hoeft eens per jaar alleen een reactie, commit of een nieuw issue toe te voegen. Dat is genoeg om het project als actief neer te zetten, wat betekent dat het niet wordt verwijderd. 

'GitLab vernietigt eigen merk'

Overigens zijn er al wel eerste kritische reacties. Geoff Huntley, een opensource advocate en deelnemer van de .NET-gemeenschap, is niet blij met de plannen, zo vertelt hij aan The Register. "Broncode neemt niet veel schijfruimte in. Als iemand al die code verwijderd, vernietig je de gemeenschap. Ze gaan hun merk en hun goodwill vernietigen."

Volgens Huntley hosten mensen hun code op GitLab omdat ze verwachten dat anderen het dan kunnen hergebruiken en remixen. "Natuurlijk zijn er geen garanties dat het daar voor eeuwig blijft staan, maar de ongeschreven regels in open source zijn dat je code beschikbaar maakt en het niet verwijdert." Als code wel verwijderd wordt, kan dat grote gevolgen hebben voor andere projecten. Producten kunnen namelijk opgenomen worden in andere projecten. 

In reactie op vragen van AG Connect bevestigt GitLab de plannen niet, maar wijst het op zijn algemene voorwaarden rondom dataretentie. "GitLab heeft het recht om inactieve accounts, projecten, namespaces en geassocieerde content te verwijderen", aldus het bedrijf, dat toevoegt dat gebruikers hier vooraf een notificatie van krijgen. "Gebruikers kunnen hun account en projecten heractiveren en bewaren door voor de verwijderdatum schrijfactiviteiten uit te voeren, zoals reacties achterlaten, committen, het aanmaken van nieuwe merge requests."

Update 15:43: Reactie van GitLab toegevoegd. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.