Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD's werken met software die niet op pandemie is berekend

Het computerprogramma dat de 25 Nederlandse GGD’s gebruiken en waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt, is niet geschikt voor toepassing tijdens een pandemie. Dat stelt de ontwikkelaar van het programma in de handleiding ervan. GGD’s en RIVM erkennen onvolkomenheden tegen de Volkskrant, maar stellen in crisistijd te moeten roeien met de riemen die zij hebben.
software development

Het programma, HPZone, is een cruciale schakel in de corona-ict-keten van GGD's en het RIVM. Het is de digitale basis voor bron- en contactonderzoek en vormt de verbinding tussen het GGD-coronatestsysteem (CoronIT) en het RIVM-systeem voor het monitoren van de verspreiding van het virus (Osiris).

De kwetsbaarheid van HPZone werd vorige week publiekelijk duidelijk tijdens twee storingen. Eind oktober meldde een woordvoerder over een storing aan AG Connect dat er performanceproblemen zijn, waardoor niet alle nieuwe meldingen afkomstig van de GGD’s konden worden verwerkt in HP Zone.

Nadat een melding in HP Zone terecht komt, wordt deze nog handmatig verwerkt. Dat gebeurt momenteel door vierduizend gebruikers. Daar is het systeem niet op berekend. “We waren nooit uitgegaan van het verwerken van tienduizend besmettingen per dag, dus ook niet van vierduizend gebruikers,” aldus de woordvoerder.

Storingen

Terwijl kabinet en samenleving wachtten op nieuwe besmettingscijfers waaruit zou moeten blijken of de 'gedeeltelijke lockdown' al effect sorteerde, kreeg het RIVM door technisch malheur niet de volledige aantallen positieve tests door. Een verklaring is dat het programma nooit als centraal systeem bedoeld is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in