Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof geeft thuiswerker die 10 minuten voor werktijd moest inloggen gelijk

Het Gerechtshof in Den Haag heeft een werknemer van een callcenter in het gelijk gesteld over een ’tien minuten-regel’. Werknemers van het desbetreffende bedrijf moesten altijd voor hun werk tien minuten van tevoren inloggen in alle systemen, maar ze werden daarvoor niet betaald.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

Eén van de werknemers spande een rechtszaak aan omdat hij een nabetaling eiste voor de periode waarin hij werkzaam was. Toen hij bij het callcenter werkte moesten werknemers altijd tien minuten van tevoren de Windows-systemen opstarten met vier verschillende programma’s die nodig zijn tijdens het werk. Ook moest er worden ingelogd op de telefoons. De officiële werktijd begon volgens het callcenter altijd pas na die handelingen.

Het callcenter monitorde daarbij bovendien of personeel wel op tijd ‘in de lijn’ was. Werknemers die niet op tijd waren ingelogd, werden daarover aangesproken door een supervisor. De man werd door de rechter in 2022 in het gelijk gesteld over de zaak, maar het bedrijf spande een hoger beroep aan. Dat is deze week door het Gerechtshof in Den Haag van tafel geveegd. De man krijgt dus zijn gewenste nabetaling en zijn juridische kosten worden vergoed.

Langlopende IT-problemen

Hoewel IT-systemen op het werk meestal tijd besparen, leveren kleine kwesties zoals inloggen vaak ergernissen op die soms grote gevolgen hebben. Uit onderzoek van Forrester werd onlangs duidelijk dat 58% van de gebruikers langlopende IT-problemen heeft op het werk.

“Dat is een probleem waar we echt over moeten praten”, schreef analist William McKeon-White erover. “Bijna 60% van de gebruikers zegt dat ze - tot op zeker hoogte - technische problemen hebben die de servicedesk niet kan fixen. Dat is een systematisch probleem: ondanks de beste inspanningen van IT, voldoet technologie niet aan de verwachtingen van werknemers.”

Productiviteit

Het is raadzaam om meer begrip te krijgen voor hoe werknemers hun werk doen, hoe dat beter kan en waar IT wringt, aldus McKeon-White. Hij wijst naar experience-level agreements (XLA’s), die voorbij reguliere SLA’s (service-level agreements) gaan.

Daarnaast adviseert de Forrester-analist om goed te kijken naar de voortslepende ‘IT-probleempjes’ die de productiviteit van werknemers raken. En dan ook proactief op te pakken. Voorkomen is beter dan verhelpen. Want negeren of afschuiven kan een kostbare zaak zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in