Development

Governance
samenwerken

Gemeenten helpen bij ontwikkeling basisregistratieapplicatie

Zes gemeenten slaan handen ineen voor nieuwe applicatie voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

© CC BY 2.0 - Flickr Scott Maxwell
16 april 2019

Zes gemeenten slaan handen ineen voor nieuwe applicatie voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Den Haag, Nijkerk, Meppel, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad hebben samen met Processfive uit Alphen a/d Rijn een jaar lang intensief gewerkt aan een nieuwe applicatie voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De applicatie, Vertex Objecten, wordt begin mei gelanceerd.

De BAG bevat alle adressen en gebouwen van Nederland en wordt voor vrijwel elk gemeentelijk proces gebruikt. Maar ook hulpdiensten, nutsbedrijven en instanties als de Kamer van Koophandel raadplegen de BAG zeer regelmatig.

De nieuwe applicatie is ontstaan uit ontevredenheid met het huidige BAG-aanbod. Veel gemeenten vinden dit technologisch sterk verouderd en te duur. Daarnaast wilden de zes gemeenten minder afhankelijk worden van een leverancier.

Niet langer afhankelijk

“De komst van BAG 2.0 was voor ons een natuurlijk heroverwegingsmoment”, aldus Pieter de Ruijter, procesmanager stadsbeheer bij gemeente Rotterdam. “Wij houden graag zelf de regie in handen en willen dus niet  afhankelijk zijn van één aanbieder. Bovendien zijn we hierdoor niet meer buitenproportioneel afhankelijk van kostbare licenties en updates.”

Rogier Noordam, consultancy-manager bij Processfive, stelt dat de applicatie voldoet aan alle wet- en regelgeving en volledig praktijkgericht is ontwikkeld. “Samen met beheerders: het ontwikkelteam bestond uit zo’n 50 jaar gebundelde BAG-ervaring.” Volgens hem stond eenvoud, snelheid en gebruiksgemak voorop. “We waren het er snel over eens wat we als eerste moesten aanpakken: het aantal handelingen binnen de applicatie. Dat is ten opzichte van het huidige aanbod aan BAG-applicaties drastisch verminderd, waardoor je enorm veel tijd bespaart.”

Gekoppeld aan andere bronnen

Met Vertex Objecten kunnen ambtenaren de BAG voor meerdere gemeenten bijhouden. De applicatie draait op een platform waaraan ook andere databronnen kunnen worden gekoppeld, zoals systemen voor vergunningen, belastingen en documentmanagement.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.