Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Geen toezicht Facebook op datagebruik door derden’

Facebook heeft onvoldoende toegezien op de handelswijze van techfabrikanten nadat het bedrijf ze toegang verschafte tot de gegevens van honderden miljoenen gebruikers van het sociale platform. Dat meldt de New York Times naar aanleiding van een nog niet eerder gerapporteerde onthulling aan het Amerikaanse Congres vorige maand.

De misstanden kwamen aan het licht bij een privacy-monitoring in 2013, maar werden nooit bekendgemaakt aan het grote publiek en de gebruikers van Facebook, meldt de New York Times. De krant zegt dat het ook gaat om data van gebruikers die geen toegang hebben verleend aan Facebook om deze persoonlijke informatie te delen met derden, in dit geval dus de device-fabrikanten.

'Facebook experience'

De details van de misstanden staan volgens de krant in een brief die het sociale platform vorige maand stuurde aan senator Ron Wyden, tevens advocaat op het gebied van privacy en een frequente criticaster van Facebook.

De brief die Facebook aan het Congres stuurde, gaf inzicht in de overeenkomsten die Facebook met zeven fabrikanten maakte rondom het delen van grote hoeveelheden persoonlijke gebruikersgegevens met deze bedrijven. Dit om een zogeheten “Facebook experience” te kunnen bieden aan (de gebruikers van de apparaten van) de fabrikanten zoals Huawei, Lenovo, Oppo en TCL. Deze 'experience' zou vooral slaan op het gebruik van op maat gemaakte software omhet gebruik van het sociale medium via de devices van de betreffende fabrikanten te stimuleren.  

Schikkingsvoorstel

In dit licht gaf Facebook de fabrikanten en ontwikkelaars toegang tot bergen aan persoonlijke informatie van gebruikers. In 2011 trof Facebook echter een schikking met de Federal Trade Commission, die vooral gericht was om toe te zien op de privacypraktijken van het bedrijf. De overeenkomsten met de fabrikanten en de toezicht van Facebook op hoe deze bedrijven de gebruikersdata gebruikken, waren onderdeel van deze schikking zo stelt de krant.

Geen toezicht

Maar Facebook heeft nooit voldoende toezicht gehouden op wat de fabrikanten met de persoonlijke informatie van de Facebookgebruikers deden, zo verklaarde senator Wyden aan de New York Times. “Facebook ‘s eigen, zorgvuldig geselecteerde auditors zeiden dat het bedrijf niet volgde wat smartphonefabrikanten deden met de persoonlijke informatie van Amerikanen, of ervoor zorgde dat deze fabrikanten Facebook's eigen beleid volgden." Hij voegde eraan toe: "Het is niet goed genoeg om gewoon het woord te nemen van Facebook - of een andere grote onderneming - dat ze onze persoonlijke informatie beschermen."

De verklaringen van de senator staan volgens de krant niet op zichzelf, ook een BlackBerry-functionaris verklaarde, zonder verdere details te geven over de inhoud van de overeenkomsten, dat Facebook verder nooit toezicht hield op het gebruik van de gegevens door de fabrikant.

Facebook zelf weigerde voorbeelden te geven van hoe het bedrijf toezicht houdt op het gebruik van gebruikersgegevens, en dus blijft het speculeren hoezeer gebruikers van het platform het bedrijf inmiddels hun gegevens kunnen toevertrouwen en kunnen verwachten dat op het gebruik van deze gegevens wordt toegezien. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in