Beheer

Security
Windows 7-pc

Geen MKB-korting voor 'Windows 7-plakkers'

Betaalde support voor Windows 7 kost MKB hetzelfde als enterprise-klanten.

© Dell
10 februari 2020

Betaalde support voor Windows 7 kost MKB hetzelfde als enterprise-klanten.

Middelgrote en kleinere ondernemingen die nog Windows 7 gebruiken, mogen ook betalen voor uitgebreide ondersteuning nu dat oudere besturingssysteem end-of-life is. Microsoft hanteert eenzelfde aanpak als voor grote bedrijven en onderwijsinstellingen. Verschil is wel dat de betaalde MKB-support per computer geldt, terwijl de enterprise- en onderwijsondersteuning per gebruiker geldt. De kosten zijn echter hetzelfde, en de jaarlijkse verdubbeling ook. Dit is echter niet van toepassing op elke installatie van Windows 7 in het MKB.

De betaalde ondersteuning voor de zogeheten Extended Security Updates (ESU) voor Windows 7 geldt niet voor alle varianten van dat populaire besturingssysteem. De in het MKB ook wel gebruikte Home-uitvoering valt buiten de boot. Alleen de Professional- en de Enterprise-uitvoeringen van Windows 7 komen in aanmerking voor Microsofts uitgebreide ondersteuning, waar gebruikers dan voor in de buidel moeten tasten. De leverancier rekent MKB-klanten namelijk een vergoeding van 50 of 25 dollar per computer per jaar, in het eerste jaar.

Uitstel, geen afstel

De kosten voor ESU worden namelijk per jaar verdubbeld, voor grote ondernemingen en onderwijsinstellingen maar dus ook voor middelgrote en kleinere bedrijven. MKB-klanten betalen in jaar één 50 dollar per pc met Windows 7 Pro, of 25 dollar per pc met Windows 7 Enterprise. In jaar twee wordt dat dus respectievelijk 100 en 50 euro, om in jaar drie uit te komen op 200 en 100 euro. Daarna houdt het echter op; Microsoft biedt maximaal drie jaar ESU aan voor gebruikers die nog altijd op Windows 7 zitten.

Daarmee hanteert Microsoft dezelfde aanpak voor kleinere klanten als voor grote gebruikers. Factoren als schaalgrootte, IT-budget en wel of geen IT-afdeling spelen ogenschijnlijk geen rol. Terwijl de supportkosten voor kleinere en middelgrote bedrijven een grotere last kunnen zijn, hebben grotere bedrijven en organisaties weer het nadeel van complexere migratietrajecten. MKB-ondernemers die niet de ESU-kosten willen ophoesten, kunnen relatief makkelijker overstappen naar Windows 10.

Alleen via cloudpartners

Kleinere en middelgrote gebruikers van Windows 7 die toch willen of moeten blijven zitten op die oudere versie kunnen voor de aanschaf van ESU aankloppen bij Microsofts cloudpartners. Reguliere Windows-partners mogen niet de uitgebreide ondersteuning voor Windows 7 faciliteren. Microsoft stelt dat dit los staat van de route van een cloudmigratie, van Windows 7 en/of Windows Server 2008. Bij overgang naar cloud biedt het bedrijf namelijk standaard ook ESU aan.

De gelijke kosten voor MKB'ers en het ESU-aanbod via alleen Microsofts 'cloud solution provider programma' zijn nu door de leverancier bevestigd. Dit na herhaaldelijk vragen door AG Connect sinds oktober vorig jaar. Toen heeft het bedrijf namelijk onthuld dat de verlengde ondersteuning, tegen betaling, niet is voorbehouden aan alleen grote klanten met zogeheten volumecontracten of met Software Assurance-contracten.

Windows-versies in gebruik

Windows 7 is wereldwijd nu nog altijd goed voor bijna een kwart van de totale computermarkt, blijkt uit metingen van webmonitor StatCounter. Terwijl Windows 10 inmiddels voorbij tweederde van de markt is (met 67,35 procent), is Windows 7 de nummer twee (met 24,9 procent marktaandeel). Op afstand volgt 'tussenpaus' Windows 8.1 met slechts 4,82 procent, en het oorspronkelijke Windows 8 met 1,31 procent. Het ooit populaire Windows XP is nummer vier met 1,25 procent, waarna het nooit groots aangeslagen Vista volgt met 0,3 procent van de pc-markt.

In Nederland liggen de verhoudingen iets anders. Hier is Windows 10 veel meer in gebruik (met 79,82 procent marktaandeel), maar speelt Windows 7 nog altijd een redelijke rol (met 12,84 procent). Windows 8.1 en 8 zitten op grofweg gelijk niveau als wereldwijd (met respectievelijk 4,74 en 1,8 procent), terwijl Windows XP wat verder is achtergelaten (met slechts 0,55 procent van de Nederlandse computermarkt). Het verguisde Vista zit in Nederland nog op 0,22 procent.

1
Reacties
Kees Noorlander 11 februari 2020 13:48

In Windows 10 kan je nog een hoop oude programma's draaien, mits je de compatibiliteit aanpast. Durf over te stappen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.