Management

Juridische zaken
apple fbi

Gates en de massa: Apple, kraak die iPhone

apple fbi © Pixabay
23 februari 2016
Bill Gates vindt dat Apple de FBI moet helpen bij het openbreken van de iPhone van een van de San Bernadino-terroristen. De meerderheid van de Amerikanen is het met hem eens.

Meer dan 50 procent van de ondervraagden in een onderzoek van het gerenommeerde Amerikaanse Pew Research Center zegt dat Apple de FBI moet helpen de versleutelde informatie uit de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook te halen. 11 procent weet het niet en 38 procent zegt juist dat Apple voet bij stuk moet houden in zijn protest tegen het verkwanselen van de privacy van heel veel iPhone-bezitters, meldt CNet.

Gates vraagt om een evenwichtig debat

Eén prominente Amerikaan schaarde zich gisteren publiekelijk achter de opinie van de massa: Bill Gates. "Dit is een specifiek geval waarbij de overheid vraagt om informatie", zegt Gates in The Financial Times. Hij vergelijkt het dilemma met de vraag of iemand ooit toegang mag krijgen tot de bankinformatie van een verdachte of tot de gespreksgegevens die het telecombedrijf opslaat. "Laten we zeggen dat de bank een strik om de disk drive heeft geknoopt en zegt 'dwing me niet de strik door te knippen, want dan dwing je me daarna dat nog vele keren te doen'."

Gates hoopt dat het debat zo gevoerd wordt dat er veiligheidskleppen worden ingebouwd en mensen niet opteren voor het standpunt dat de overheid onder geen enkele voorwaarde toegang krijgt tot dit soort gegevens.

Gates gaat in tegen standpunt Microsoft

Gates neemt met deze opmerkingen een standpunt in dat haaks staat op dat van de CEO's van Facebook, Google en Twitter. Die steunen allemaal Apples CEO Tim Cook in zijn weerbarstige houding ten opzichte van de wensen van de FBI. Opmerkelijk is ook dat Microsoft Apple steunt in zijn pleidooi voor privacy, maar dat de huidige CEO Satya Nadella zich niet persoonlijk heeft uitgelaten in deze kwestie. De zaak die inmiddels wereldwijd de aandacht trekt, wordt wel gezien als een lakmoesproef in het debat rond encryptie en de bestrijding van criminaliteit en terrorisme.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.