Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: thuiswerkvergoeding varieert enorm

Zo'n 15 procent van de organisaties wereldwijd geeft werknemers een vergoeding voor het thuiswerken. De bijdrage varieert sterk, van 50 tot 1500 dollar. 17 procent zegt ook na afloop van de coronacrisis, door te gaan met het uitkeren van een thuiswerkvergoeding.
Thuiswerken
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder de HR-afdelingen van klanten wereldwijd. Het merendeel van de bedrijven zegt geen vergoeding te geven of plannen te hebben dat te doen. Van de 11 procent van de organisaties die wel een vergoeding verstrekken en 4 procent die plannen hebben dat te gaan doen, blijkt dat zij gemiddeld 375 dollar per werknemer uitbetalen. Vragen eerder uitgezet bij de financiële afdelingen leverde een vergelijkbaar beeld op. Van deze groep gaf 12 procent aan een eenmalige uitkering te hebben gegeven, 2 procent zei tot een maandelijkse vergoeding te zijn overgegaan.

Van de ondervraagde bedrijven gaf wel 70 procent aan dat zij werknemers in staat hebben gesteld apparatuur mee naar huis te nemen en 58 procent zei voor de werknemers extra apparatuur voor thuis te hebben aangeschaft zoals laptops, een tweede monitor en headsets. Daarnaast gaf 18 procent van de respondenten aan extra kantoormeubilair voor gebruik thuis te hebben aangeschaft en ook 18 procent zei de telefoon/internetrekening te vergoeden.

40 euro per maand

Het Nibud rekende onlangs uit dat een werknemer die opeens volledig thuis werkt per maand wel zo'n 40 euro per maand extra kwijt is werkgerelateerde uitgaven. Dat varieert van koffiedrinken en toiletpapier tot energieverbruik en afschrijving meubilair en apparatuur. Werkgevers kunnen de kosten van thuiswerken volgens de Belastingdienst opvoeren onder de zogeheten 'vrije ruimte'. dat betekent dat zij dit werknemers belastingvrij kunnen uitkeren. De werkgever is ook vanwege Arbeidsomstandighedenwet uit 1999 verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in