Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: ICT'ers maken in 2024 nog maar 20% van software en diensten

Maar liefst 80% van alle IT-producten en -diensten wordt in 2024 niet meer door ICT'ers, maar door mensen buiten het vakgebied gemaakt. Dat voorspelt Gartner. De omslag heeft onder meer te maken met de opkomst van low code en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in ontwikkeling.
Focus computerscreens night
© Shutterstock
Shutterstock

De laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven naast de traditionele IT-enterprises die software kopen. Sterker nog: inmiddels nemen de IT-uitgaven door zakelijke gebruikers 36% in van het volledige IT-budget, aldus Gartner. "CEO's zien digitale zaken nu meer als een teamsport en niet langer als alleen het domein van de IT-afdeling", legt Rajesh Kandaswamy, research vice president bij Gartner, uit.

Gevolgen pandemie

Dergelijke software voldoet echter niet altijd aan de eisen en wensen van de kopers. Tijdens de coronacrisis werd dat probleem bovendien groter: de vraag naar software en het aantal soorten use cases groeide alleen maar. Gartner verwacht dan ook dat producten en diensten die voor de pandemie niet bestonden in 2023 maar liefst 30 miljard dollar aan omzet genereren. 

Maar de pandemie haalde ook drempels weg om zelf software en diensten te gaan ontwikkelen. Zeker met de opkomst van low code en ondersteuning van AI zijn niet-IT-professionals vaker in staat om zelfs producten en diensten te maken. En dat is vaak ook nodig: er is een groeiend tekort aan IT'ers. Veel ICT'ers klaagden in het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot dan ook over een hoge werkdruk als gevolg van onderbezetting.

Het gevolg is dat IT-aanbieders nu vaker moeten concurreren met niet-IT-bedrijven, zoals innovatieve bedrijven in de financiële dienstverlening of retail. Gartner verwacht dat dit in de komende jaren alleen maar meer wordt, met als gevolg dat in 2024 het overgrote deel van de producten en diensten niet meer door ICT'ers gemaakt wordt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in