Loopbaan

Carriere
Werkdruk

IT’ers gaan gebukt onder personeelstekorten

Werkdruk gestegen in coronatijd, IT’ers hebben zorgen over thuiswerken.

8 juni 2021

Hoewel de coronacrisis wat betreft omzet en werkverschaffing slechts beperkt impact heeft gehad op de ICT-sector, heeft de pandemie wel gevolgen voor de ICT’ers zelf. Uit de 22e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, onder ruim 700 IT’ers, blijkt dat meer ICT’ers last hebben van een (te) hoge werkdruk als gevolg van onderbezetting. En vooral binnen de functiegebieden security en datascience worden nog grotere tekorten verwacht.

Maar liefst 48% van de respondenten ervaart de werkdruk als hoog, 11% zelfs als te hoog. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen 38% de werkdruk hoog en 7% het te hoog vond. Mogelijk heeft dat te maken met een groeiend tekort aan ICT’ers: onderbezetting wordt nog altijd als belangrijkste oorzaak achter die hoge werkdruk genoemd. Maar waar in 2020 ongeveer twee derde van de respondenten dit als reden noemde, is dat nu maar liefst 72%. 45% noemt daarnaast een onrealistische planning als oorzaak van de hoge werkdruk.

Tekorten blijven groeien

Wie hoopt dat de druk op de ketel in de komende jaren afneemt, komt bedrogen uit. Het UWV zei eerder dit jaar al te verwachten dat de spanning op de arbeidsmarkt in 2021 alleen maar verder toeneemt, en ook ICT’ers verwachten dat de tekorten groeien. Slechts een op de tien verwacht dat er binnen vijf jaar geen tekort is of blijft aan mensen met een gelijke functie, 34% gaat zelfs uit van een groot tekort.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!