Overslaan en naar de inhoud gaan

Galaxy Fold-autopsie offline gehaald

Het Galaxy Fold-debacle van deze week heeft nog een staartje gekregen voor reparatiebedrijf iFixit. Het bedrijf heeft de autopsie van de vouwbare smartphone, die het deze week plaatste, onder dwang van de fabrikant offline gehaald, tot het apparaat in de winkel te verkrijgen is.
Samsung Galaxy Fold
© Samsung
Samsung

Op de website van de reparateur staat op de plaats waar de autopsie de afgelopen dagen te vinden was, dat het bedrijf heeft gekozen om mee te gaan in het vriendelijke doch dringende verzoek van Samsung. Het bedrijf deed dit naar eigen zeggen omdat de smartphonefabrikant het verzoek tot verwijdering via een vertrouwde partner van de reparateur deed, die iFixit voorzag van een testexemplaar van de vouwbare smartphone.

Ambitieus project

De schrijvers van het autopsie-artikel verklaren op de website van de reparateur dat ze niet zwichten voor de druk van de fabrikant, maar hun leverancier van het testmodel niet in verlegenheid willen brengen. Zo schrijven ze: “Na twee dagen vol publieke belangstelling, heeft iFixit onze ‘teardown’ van de Samsung Galaxy Fold verwijderd. De analyse versterkte onze vermoedens dat de telefoon onvoldoende protectie tegen schade aan het scherm gaf. We kregen de Galaxy Fold via een vertrouwde partner. Samsung heeft verzocht, via die partner, dat iFixit de ‘teardown’ zou verwijderen. Wij zijn nergens verplicht om deze analyse te verwijderen, niet via de wet of anderzijds. Maar uit respect voor onze vertrouwde partner, die wij als bondgenoot zien in het reparabel maken van devices, hebben we besloten om ons verhaal terug te trekken tot we zelf een Galaxy Fold in de winkel kunnen kopen."

"Ons team waardeerde de kans om een kijkje te nemen in de ambitieuze smartphone zeer. Alle nieuwe producten hebben uitdagingen, en deze wellicht wel meer dan andere. We zijn dankbaar dat we een glimp hebben gekregen van hoe Samsungs engineers uitdagingen aangaan en we zien er naar uit om meer van dit soort verhalen te delen.”

Apparaten teruggevorderd

Volgens de autopsie van iFixit zaten de testexemplaren van de Galaxy Fold vol met designfouten.Terwijl Samsung de reviewexemplaren gauw weer heeft teruggevorderd, bleek uit de ontleding door iFixit dat de hardware van de Fold op meerdere punten kwetsbaar is. Het testtoestel was bijvoorbeeld gevoelig voor schermuitval, wat mogelijk kan liggen aan het scharnier in de innovatieve 'opvouw-smartphone'. De kwestie van de weigerende schermen leek in eerste instantie veroorzaakt door reviewers zelf: sommigen hadden namelijk een beschermende plastic laag losgehaald. Zij dachten - ten onrechte - dat dit slechts een verwijderbaar afdeklaagje was, zoals normaal op smartphones zit vanuit de fabriek.

Maar ook het OLED-scherm van het toestel is volgens iFixit fragiel en is nauwelijks beschermd, en het mechaniek in de 'vouwlijn' is volgens de reparateur waarschijnlijk gevoelig voor slijtage, wat dan toenemende druk oplevert voor het scharnier en het scherm. Dat leidt dan weer tot een vervangingsoperatie van die (vastgelijmde) componenten. Ook een spleet in de rug maakt de smartphone gevoelig voor ingress, binnenkomend vuil van buitenaf"Hierlangs kan vuil binnenkomen om scherm en toestel te 'saboteren'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in